Autobiografie van André Henry: L’épopée des verriers du Pays Noir

livre-andreOnder de titel “L’épopée des verriers du Pays Noir” beschrijft onze kameraad André Henry zijn militant leven. André, arbeider vanaf zijn 14 jaar, heeft samen met zijn kameraden enkele van de mooiste pagina’s uit de naoorlogse geschiedenis van Belgische arbeidersbeweging geschreven.

Het boek is een co-uitgave van Editions Luc Pire en de Formation Lesoil. Een uitstekend eindejaarsgeschenk! Om jullie zin te geven, hier een stukje tekst van de omslag van het boek:

“In 1975 is een arbeider aan zijn auto aan het werken boven de put van de fabriek, die op die moment in staking is en bezet wordt. De patroon die daar voorbijkomt, spreekt hem er op aan: “Maar wat doe je daar? Je hebt toch minstens toelating gevraagd… aan het stakingscomité?”. ”

Deze surrealistische episode is tekenend voor de situatie van dubbele macht die de glasarbeiders van Glaverbel Gilly in hun bedrijf in de streek van Charleroi hebben kunnen afdwingen. Gedurende een twintigtal jaren bouwden ze een strijdbaar syndicalisme uit dat steunde op de beste tradities van de arbeidersbeweging. Hun volhardendheid en lef zorgde er voor dat ze een reeks memorabele overwinningen boekten. 

André Henry, twaalf jaar lang hoofddelegee van de Algemene Centrale van het ABVV bij Glaverbel Gilly, vertelt in het boek de heroïsche strijd van de arbeiders van Glaverbel tegen een multinationale die de steun kreeg van de regeringen en de vakbondsbureaucratie. Met heel wat spitse anecdotes en op de achtergrond een reeks markante gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze sociale strijd, is deze kroniek van de klassenstrijd ook een ontroerend levensverhaal van een militant die zowel op het syndicale als politieke terrein steeds voor zijn overtuigingen is opgekomen.

We hopen dat de ervaring die beschreven wordt in “L’épopée des verriers du Pays Noir “ inspirerend werkt voor iedereen die vandaag opkomt voorr een andere en betere wereld. 

André Henry « L’épopée des verriers du Pays Noir »

Editions Luc Pire
204 pagina’s

Het boek kan bij het Uitgavenfonds Ernest Mandel besteld worden aan de voordeelprijs van 15 Euro (+ 3 Euro postkosten). 

Voor een verzending stort je 18 Euro per exemplaar op rekening van FLL, Plantinstraat 20, 1070 Brussel.

IBAN BE09 0010 7284 5157

BIC GEBABEBB
met vermelding van «André Henry»

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This