Een alliantie van werknemers, landbouwers en jongeren blokkeert de Europese top

btog1aOp de Europese top van 19 en 20 december staan twee belangrijke thema’s op de agenda: de militaire politiek van de EU en de economische governance. Het gaat om een zoveelste regelrechte aanval van het grootkapitaal tegen sociale verworvenheden de “99%”. 

Een brede alliantie van vooral syndicalisten, kleine landbouwers en jongeren besloot om samen actie te voeren tegen deze antisociale verdragen. Voor het eerst sinds jaren zou er actie gevoerd tegen het bijeenkomen van een Europese top… door een blokkade van de toegangswegen naar het gebouw van de Europese Raad! Vijf strategische kruispunten zouden afgesloten worden. 

En dat lukte! Vanaf 7u ’s morgens begaven vele honderden militanten zich naar de verschillende wegblokkades en namen er vastberaden positie in. Na een blokkade van zeven uur, begaven alle betogers zich naar het Schumanplein waar ze werden tegengehouden door een grootschalige politiemacht. Enkele landbouwers waren er echter reeds in geslaagd om de nacht ervoor drie tractoren te parkeren in de rotonde.

Wanneer een groep betogers van vooral jongeren zich omstreeks 14u30 in het Jubelpark begaf, greep de politie echter massaal in en volgden 54 arrestaties. Het is verontrustend om vast te stellen hoe de politie ageert in termen van krachtsverhoudingen en overgaat tot arrestaties wanneer ze haar kans schoon ziet om linkse jongeren op te pakken…
btog2

btog3

btog1

 

 

btog6

btog5

Print Friendly, PDF & Email
Share This