Een verbluffend resultaat voor Corbyn en Labour

Het verkiezingsresultaat in de UK is een overwinning voor Labour. Hoewel de partij net niet genoeg stemmen behaalt om een regering te vormen, heeft Jeremy Corbyn gezorgd voor de grootste electorale ommezwaai sinds 1945 van één belangrijke partij naar een andere in de loop van een verkiezingscampagne. De peilingen gaven Labour een stemaandeel van 26 of 27%, maar het werd maar liefst 41% – d.i. 12,8 miljoen stemmen. Dat is meer dan Tony Blair behaalde in 2001 of 2005.

Met alle 650 zetels toegekend, is de eindsom: Conservatieven 318, -13; Labour 262, +32; Scottish National Party (SNP) 35, -21; Liberal-Democrats 12, +3; Plaid Cymru 4, +1, Greens 1; UKIP 0.

De opkomst steeg met 2% tot het hoogste aandeel sinds 1997. De opkomst onder jongeren was ongezien in moderne tijden en wordt geschat op 72%. De stem voor UKIP stortte in en partijleider Paul Nuttall, die inmiddels ontslag heeft genomen, eindigde pas derde in Boston en Skegness.

Labour boekte aanzienlijke vooruitgang in zowel Schotland als Wales. De SNP blijft de belangrijkste partij in Schotland, maar de conservatieven wonnen 12 zetels terrein, Labour zes en de Liberaal-Democraten vier. In Wales won Labour Gower, Cardiff North en Vale of Clwyd terug van de Conservatieven.

Jeremy Corbyn en John McDonnell hebben gelijk wanneer ze zeggen dat ze bereid zijn om een minderheidsregering te vormen, maar het is duidelijk dat May dit zal trachten te doen. Het resultaat is daarom niet alleen een hung parliament (een parlement zonder werkbare meerderheid), maar het meest nipte en precaire “hung parliament” met een coalitie tussen een Conservatieve Partij in crisis en de ultra-conservatieve Democratic Unionist Party (DUP) uit Noord-Ierland – één van de meest sociaal-conservatieve politieke partijen in Europa.

DUP-leden ontkennen klimaatverandering, verzetten zich tegen abortus en het holebihuwelijk en zijn grotendeels Bijbelse creationisten. Haar kandidaten werden gesteund door de Ulster Defence Association, een sectarische moordenaarsbende die tegenwoordig actief is in afpersing en drugshandel. Deze uitkomst geeft de Conservatieven een meerderheid van twee zetels. Zelfs als deze coalitie van de grond komt, zal ze hoogstwaarschijnlijk erg wankel zijn en moeten we ons voorbereiden op nieuwe verkiezingen voor het jaareinde.

Labours kiescampagne was spectaculair en had een enorme impact. Het resultaat is een persoonlijke overwinning voor Jeremy Corbyn, die van begin tot einde van de campagne op brutale wijze door de modder werd gehaald. De Conservatieven waren niet eens in staat om de twee weerzienwekkende terreuraanslagen in hun voordeel om te buigen.

Het manifest veranderde de politiek van de verkiezingscampagne van zodra het in aanraking kwam met de straat. Het zette honderdduizenden jongeren aan om zich in te schrijven als kiezer, deel te nemen aan de campagne en te stemmen, in wat voor velen de eerste verkiezing was waaraan ze deelnamen. Jongeren die gebruikt en misbruikt werden door opeenvolgende regeringen hebben op deze manier hun revanche beet.

We zien tectonische verschuivingen plaatsgrijpen in verschillende aspecten van de Britse politiek. Labours verkiezingsplatform tegen de besparingen heeft heel wat gemarginaliseerde bevolkingsgroepen aangesproken die gedreven werden naar een Brexit-stem. De stem is een massale afwijzing van de besparingen en brengt een belangrijke verandering in de Britse politiek. Een nieuwe generatie treedt voor het eerst op de voorgrond en staat volledig open voor het soort radicaal alternatief dat Labour naar voren schuift. Het was bijvoorbeeld de studentenstem die Canterbury, dat reeds 170 jaar conservatief is, in handen van Labour bracht.

Corbyn heeft nu een sterke positie binnen de partij. De rechterzijde van Labour die twee jaar lang campagne voerde om hem in diskrediet te brengen en buiten te werken, is politiek verslagen en moeten conclusies trekken. Alle voorspellingen die ze over het Corbynisme maakten, bleken verkeerd. Het is tijd om Corbyn te steunen of een stap opzij te zetten.

In deze situatie is de taak van radicaal-links duidelijk. Sluit aan bij de Corbyn-beweging als je dat nog niet gedaan hebt en help hem om de Labour-partij te veranderen en democratiseren. Verbreed de politieke opening die hij gecreëerd heeft en wees voorbereid op de volgende verkiezing als en wanneer ze komt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Socialist Resistance. Nederlandse vertaling: Neal Michiels.

Print Friendly, PDF & Email
Share This