Europa debateert over “uitkeringstoeristen”

drapeau-europe

De Europese Commissie publiceerde een studie om te bewijzen dat mensen binnen de Europese Unie niet migreren voor een hogere uitkering. Veruit de meeste migranten binnen de EU doet dit omdat zij op zoek zijn naar werk. In 2012 was 2,6 procent van de EU-bevolking geëmigreerd naar een ander EU-land, te vergelijken met 1,3 procent in 2003.
Met deze studie hoopt de Commissie de mond te snoeren van regeringen van landen zoals Nederland, Oostenrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, die oproepen een einde te maken aan het “uitkeringstoerisme” in de EU. De Commissie vreest dat door deze oproepen het vrij verkeer van personen in de gemeenschappelijke markt in het gedrang komt, en zo de gemeenschappelijke markt tout court. Meer daarover hier.
De stemming tegen migranten in Europa groeit echter, en de studie van de Europese Commissie zal hier niet veel aan veranderen. De crisis slaat immers toe, de werkloosheid neemt enorme proporties aan, en het is niet het vrije marktdenken dat mensen houvast gaat bieden.
Onder de oppervlakte van het officiële Europa spelen zich onvoorstelbare maatschappelijke processen af. Volgens een rapport van het Europees Parlement werken in de Europese Unie 880.000 mensen als slaven, waaronder 270.000 slachtoffers van sexuele uitbuiting. De mensenhandel binnen de EU levert jaarlijks 25 miljard euro winst op, terwijl de illegale handel in organen en wilde dieren naar schatting 18 à 26 miljard euro oplevert. In de Europese Unie zouden 3.600 internationale misdaadorganisaties actief zijn. Meer hierover kan je in Der Spiegel lezen.

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.             

Print Friendly, PDF & Email