Europese Unie kijkt opzij als het om Palestijnen gaat

Raf-sap-eu-gazaIn een opiniestuk in EUobserver hekelt Shawan Jabarin de hypocriete houding van de Europese Unie tegenover de Israëlische bombardementen op Palestijnse burgers. Jabarin is directeur van Al-Haq, een Palestijnse ngo die toeziet op de naleving van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden.

In een commentaar op de bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken op 22 juli stelt Jabarin: “Terwijl de EU “het blindweg afschieten van raketten op Israel door Hamas en militante groeperingen in Gaza sterk veroordeelt”, ontnamen de ministers aan de Palestijnse bevolking elke hoop dat hun vreselijke situatie op Europees vlak zou erkend en veroordeeld worden.”

Inderdaad, als men het communiqué van deze bijeenkomst erop naslaat, blijken de EU-ministers wel op de hoogte te zijn van de honderden slachtoffers in de Gazastrook, maar verder dan een herinnering dat het “recht op zelfverdediging van Israël proportioneel en in overeenstemming met het internationaal recht moet zijn” kwamen ze niet. Nee, ze hebben niet beslist om de wapenexport naar Israël stop te zetten, of de subsidies aan Israëlisch militair onderzoek in te trekken…

Het volledige opiniestuk  van Shawan Jabarin kan hier gelezen worden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This