Europese verkiezingen: lijst “Tsipras” in Italië met de hakken over de sloot

tsipras14In Italië haalt de lijst “Voor een Ander Europa met Tsipras” net de kiesdrempel van 4 procent. Ze heeft een overschot van 8000 stemmen, ofte 0,03 procent. Zo wordt de linkse fractie van de GUE in het Europees Parlement dan toch versterkt met drie Italiaanse parlementsleden. Dat is beter dan in 2009 toen geen enkele zetel gehaald werd, na het debacle van de regeringsdeelname van Rifondazione Comunista aan de regering van Romano Prodi. De “Tsipras”-lijst kwam er na een oproep van een groep linkse intellectuelen ter ondersteuning van de kandidatuur van Tsipras namens Europees Links voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het bleek de enige manier om een geloofwaardige linkse lijst in Italië in elkaar te steken. Uiteindelijk steunde ook Rifondazione dit initiatief.

Barbara Spinelli, een van de initiatiefneemsters van de lijst, maakte op een persconferentie een eerste balans op. Daar deelde ze mee dat de verkozenen van de lijst deel gaan uitmaken van de GUE in het Europees Parlement. Dat was blijkbaar niet vanzelfsprekend na de uitspraken van enkele protagonisten van Italiaans links. Volgens een verslag van de persconferentie in de krant La Repubblica sloot Barbara Spinelli overigens samenwerking in het Europees Parlement met verkozenen van de Vijf Sterrenbeweging niet uit.

Over de Democratische Partij van Renzi was ze kort: die partij behoort hoe langer hoe minder tot de linkerzijde, en begint wel erg te lijken op de vroegere christendemocratie.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.

 

 

Print Friendly, PDF & Email