Francken niet welkom in Gent

Theo Francken kwam op donderdag 23 maart zijn “asiel”beleid verdedigen aan de UGent. Hij was voor deze lezing uitgenodigd door het VRG (Vlaams Rechtsgenootschap Gent, de kring van de rechtenfaculteit). Op de lezing enig wederwoord tegen Francken toelaten door bijvoorbeeld vluchtelingen – en mensenrechtenorganisaties ook een stem te geven in het debat was blijkbaar een stap te ver voor de organisatoren.

Tegen het onmenselijke en racistische uitwijzingsbeleid en de komst van Francken naar de UG werd dan ook terecht geprotesteerd, niet enkel door studenten maar ook door heel wat betrokken Gentenaars. Een Mars voor solidariteit en mensenrechten bracht een flinke 300 mensen op de been voor een betoging door de binnenstad. Gelet op het vroege aanvangsuur en het feit dat tegelijk elders in de stad ook de Gentse Lente plaats vond (een multicultureel en antiracistisch festival) was dit zeker een succes. De manifestatie kreeg de steun van de linkse studentengroepen (Comac, ALS, JS en Jong Groen), politieke organisaties (PVDA, LSP en SAP) en een reeks sociale bewegingen (Hart boven Hart, Victoria Deluxe, de Tinten VZW, Vrede, Vriendschap Zonder Grenzen, enz.).

Na afloop van de betoging was er ook nog een kleinere protestactie door enkele organisaties bij het auditorium waar de lezing plaats vond.

Een fotoreportage

Foto’s: Vincent Godderis, Jean Marie Versijp

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This