Geen economische zending van de Gewesten naar Israël!

palestinaG2014De drie Gewesten (Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk) organiseren in december een economische zending naar Israël. Nu al beschikken de Geweten over handelsbureaus in Tel Aviv om de economische betrekkingen te bevorderen.

De PVDA reageerde als eerste tegen het project et startte een petitie met twee eisen: de annulering van de geplande economische zending en de sluiting van de Belgische handelsbureaus in Israël.

Dit initiatief van de verkozenen van de PTB-PVDA-GO-lijsten Frédéric Gillot (Waals Parlement) en Youssef Handichi (Brussels Parlement) slaagde reeds in het mediatiseren van de economische zending, temidden van het Israëlische terreuroffensief. De partijen aan de macht kwamen onder druk om te reageren. De nieuwe Brusselse Staatssecretaris voor buitenlandse handel Cécile Jodoigne (FDF) reageerde negatief en liet weten dat een annulering er niet zal komen.

In dezelfde periode heeft de internationale solidariteit met Gaza een hoogtepunt bereikt met het opzetten van een Noodplatform Gaza dat in totaal meer dan 10.000 mensen wist te mobiliseren om de Israëlische aanvallen en de bezetting van Palestina te veroordelen. Het Palestijns verzet en de internationale solidariteit hebben tijdens deze 51 dagen van Israëlische terreur een gedeeltelijke politieke nederlaag toegediend aan Israël. Maar de legitieme eisen van het Palestijns verzet werden niet volledig beantwoord en de menselijke prijs die werd betaald door de bevolking van Gaza is zeer hoog.

Wat hoop kan geven aan de Palestijnen is ongetwijfeld de opmars van de BDS-campagnes (boycot, desinvestering en sancties) in de hele wereld. Ook in België hebben de BDS-campagnes – die reeds bestonden in de voorbije jaren door het werk van lange adem van talrijke verenigingen – nieuwe stoten van strijdvaardige energie gekregen. Zelfs persoonlijkheden die zich nog nooit eerder uitspraken over BDS zoals de professor internationale betrekkingen Jonathan Holslag (VUB) roepen vandaag op tot de boycot van Israël.

Het platform BDS België  brengt een groot aantal organisaties samen die de BDS-oproep onderschrijven. We vinden er onder meer Palestina Solidariteit, Vrede, Intal, de Association Belgo-Palestinienne (ABP), Intal en l’Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) terug die deze zomer erg actief waren in de Palestina-mobilisaties. Bij de politieke organisaties vinden we de PVDA, Comac, de SAP en de JAK. Het is in het kader van dit platform dat een brede en zichtbare mobilisatie tegen de economische zending van de Gewesten in Israël kan worden opgezet, rond een duidelijke doelstelling: de annulering van deze beschamende zending!

Print Friendly, PDF & Email
Share This