Gent: succesvolle solidariteitsbetoging met vluchtelingen

Gent 21 feb5Op zondagochtend 21 februari kwamen in Gent ongeveer 1000 mensen op straat om hun solidariteit te betonen met de vluchtelingen. De manifestatie werd georganiseerd door het samenwerkingsverband Gastvrij Gent, dat gesteund wordt door de volledige linkerzijde en heel wat sociale bewegingen, waaronder ACV, ABVV, Hart boven Hard, enz. (1).

De optocht ging van het Veerleplein in het centrum van de stad naar de haven, waar in een door beveiligingsfirma G4S uitgebate vroegere gevangenisboot een open asielcentrum wordt ingericht. De betoging wou ook een protest laten horen tegen deze privatisering van een belangrijk aspect van het asielbeleid.

Aan de manifestatie van Gastvrij Gent was ook een crowdfunding-actie gekoppeld, waarbij voor elke meter die de extreem rechtse betoging aflegde een som kon worden geschonken. Deze actie verzamelde op zeer korte tijd al 6215 €. Dit geld zal aan twee initiatieven worden geschonken die lokaal vluchtelingen ondersteunen.

De betoging kwam er uit protest tegen de anti-asielzoekersmanifestatie die op dezelfde moment door de neofascisten van Voorpost, Pegida en het Vlaams Belang in de stad werd georganiseerd. De uiterst rechtse manifestatie bracht ongeveer 300 mensen op de been.

Het was zeker een goede beslissing van Gastvrij Gent de actie niet te beperken tot een symbolisch protest, maar de straat op te gaan. De verzamelde linkerzijde en de sociale bewegingen kunnen overduidelijk nog steeds meer mensen effectief in beweging brengen dan de racisten van extreemrechts. De solidariteitsmanifestatie was zeker een opkikker voor al wie het meent met de solidariteit met de vluchtelingen en opkomt tegen xenofobie en racisme.

Tot slot nog dit: zoals helaas wel meer het geval, was de aanwezige politiemacht en het machtsvertoon (wapenschilden, massale aanwezigheid van zichtbaar opgestelde overvalwagens, …) waarmee die zich toonde weer eens totaal niet in verhouding tot de werkelijke risico’s. De ganse ochtend was er blijkbaar één incident, met een tiental gemaskerde neonazi’s bij de extreemrechtse betoging.

De manifestatie van Gastvrij Gent verliep in een zeer rustige sfeer, op geen enkel moment was er ook maar enig probleem. Ons belastinggeld en de werkuren van het lokale politiekorps konden ongetwijfeld heel wat zinvoller besteed worden.

Noot:

1) Steunen Gastvrij Gent: Vrede vzw, Victoria Deluxe, Jong vzw, Bredene en Gent met een hart voor vluchtelingen, Jongsocialisten, Actief Linkse Studenten, Linkse Socialistische Partij, Comac, PVDA, Labo vzw, Climaxi vzw, t Uilekot vzw, Zwerfgoed vzw, Masereelfonds Gent, Hand in Hand tegen racisme vzw, Zwerfgoed vzw, Fou de Coudre vzw, ACV Oostvlaanderen, De Centrale, ABVV Oost-Vlaanderen, SAP- Socialistische Arbeiderspartij, Studio ORKA, HART BOVEN HARD Gent, Groen Gent, Kapow, Werkgroep Vluchtelingen Gent, Onafhankelijk Roma Initiatief, Hand-In-Hand Vluchtelingenwerking, Sp.a Gent, Wijkgezondheidscentrum De Punt, Romani Luma Vzw, Links Ecologisch Forum, Circusplaneet Vzw, 11.11.11 Groot Gent,…

Een fotoreportage (foto’s Dirk Cosyns)

 

Gent 21 feb1.1

Gent 21 feb2

Gent 21 feb6

Gent 21 feb4

Gent 21 feb5

Gent 21 feb fin

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This