Gents stadsbestuur met de billen bloot?

plasctieOp dinsdag 6 mei, om 9u, verschijnt één van de plasactivisten voor de politierechtbank van Gent. Tijdens de voorbije Gentse feesten kreeg de plasactiviste twee GAS-boetes van 250 euro omdat zij promomateriaal (stickers, badges en affiches) verkocht aan een infostand van de plasactie. Nochtans had de plasactie hiervoor een vergunning van de feestenburgemeester, Christophe Peeters (Open VLD). 

De Plasactie is al jaren een doorn in het oog van het Gentse stadsbestuur. De actiegroep legde steeds weer de vinger op een zere wonde, de manifest ongelijke sanitaire behandeling van mannen en vrouwen tijdens de Gentse feesten. In 2011 daagde de plasactie het stadsbestuur zelfs in kortgeding voor de rechter om deze ongelijke behandeling aan te klagen. Voor feestenburgemeester Peeters volstond dit blijkbaar om de activisten van de plasactie te viseren. 

Tijdens de Gentse feesten werd de Plasactie als énige actiegroep in de Bibliotheekstraat meermaals bezocht, geïntimideerd en geviseerd door de politiediensten, en dit in opdracht van de feestenburgemeester! Met als uiteindelijk resultaat de twee GAS-boetes en een inbeslagname van het actiemateriaal (7 badges, 45 posters en 35 stickers).

Als actiegroep voeren we al tien jaar onophoudelijk strijd voor gelijke sanitaire rechten voor vrouwen en mannen op de Gentse feesten en andere evenementen. De acties bleven niet zonder resultaat: het plasplan werd eindelijk zichtbaar, er kwamen meer gratis publieke toiletten, de prijs van een plasbeurt tijdens de Gentse feesten zakte van 50 naar 35 cent, er kwamen gratis toiletwagons exclusief voor vrouwen en kinderen op de Gentse Feesten, en tenslotte dwongen we via een burgerinitiatief het principieel engagement af van het stadsbestuur om tijdens de stadsevenementen evenveel gratis toiletten te voorzien voor zowel vrouwen als mannen. 

Vrouwen hebben er jaren op moeten wachten maar nu is het zover. Het gebruik van de toiletwagens op de Gentse Feesten wordt vanaf dit jaar gratis, zo maakte de Gentse feestenburgemeester vorige zondag heel onverwacht bekend.

De plasactivisten kregen na een moeizame strijd hun gelijk maar de stad Gent beloont hen met twee fikse GAS-boetes van elk 250 euro.

Het tart alle verbeelding dat het stadsbestuur actievoerders die kritisch zijn tegenover hun beleid op een dergelijke manier tracht te intimideren en monddood te maken. De vrijheid van meningsuiting en het recht op actievoeren komen hierdoor ernstig in het gedrang. De plasactie rekent dan ook op de intrekking van de GAS-boetes. Laat ons ervoor zorgen dat het kritische en rebelse karakter van de Gentse feesten behouden blijft. Actiegroepen hebben hierin zeker hun plaats!

For people of the Land of the Rising Sun, no matter how developed a country is and how sophisticated the particular nation’s buildings are, if cleanliness of public toilets is compromised, the country is considered to be “undeveloped”” – Zulkiple Ibrahim

 

Print Friendly, PDF & Email