Het sociaal verzet niet opgeven!

De vakbonden moeten zich dringend herpakken

De Wet Peeters is er op een drafje doorgeduwd. Van de meest minimale meerwaardebelasting, laat staan van een echte vermogensbelasting, kan voor N-VA en Open VLD geen sprake zijn. De maatregelen rond zieke werknemers drukken opnieuw duizenden in onzekerheid en miserie. De aanvallen op de pensioenen gaan onverminderd door. Openbare diensten en voorzieningen worden verder afgebouwd en kapot bespaard. Binnenkort liggen de plannen van rechts voor een “minimale dienstverlening” bij de NMBS opnieuw op tafel.

Met persverklaringen en de occasionele prikactie alleen zal de pletwals van de rechtse regeringen niet gestopt worden, dat weten we maar al te goed. Eind 2014 konden de vakbonden door een algemene stakingsbeweging de regering afblokken of zelfs ten val brengen. De leidingen van de vakbonden hebben toen echter de acties laten doodbloeden. Sindsdien moeten we steeds verdere sociale achteruitgang slikken.

ABVV, ACV en ACLVB hebben zich laten vangen aan een Interprofessioneel Akkoord waarin een maximale loonopslag van 1,1% wordt voorzien. Ver onder wat de mensen door allerlei opgelegde indexsprongen en prijsverhogingen voor allerlei diensten de laatste jaren zijn verloren. Intussen hebben de rechtse regeringen wel de sociale vrede en het stopzetten van de vakbondsacties binnen.

De arbeiders en bedienden van de chemiesector gaan alvast niet akkoord met deze maximale loonopslag van 1,1%. Ze voerden dan ook actie bij Essenscia, de federatie van het patronaat van de sector en dreigen met stakingen. In de non-profit wordt dan weer al maanden actie gevoerd voor een deftige CAO.

Deze collega’s mogen niet alleen blijven staan. Laat ons hun acties massaal ondersteunen en als aanzet gebruiken om opnieuw tot een gezamenlijke beweging over te gaan!

Het racisme stoppen

In een klimaat van sociale afbraak tieren racistische, xenofobe en islamofobe gedachten helaas welig. Rechts, de N-VA op kop, speelt hier maar al te gretig op in. Straffe verklaringen en erger nog, maatregelen die het leven voor veel asielzoekers, migranten en Belgische jongeren van migrante origine nog moeilijker maken, volgen elkaar op. Zelfs mensen die in België geboren zijn van wie een of meer ouders een andere nationaliteit hebben, liggen onder vuur.

Voor Francken, Demir, Homans,… zijn er nauwelijks grenzen in hun zucht om het racistische electoraat dat ze van het Vlaams Belang afsnoepten, te houden. Maar ook een Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, verklaart onbeschaamd dat “onze manier van leven superieur is”.

Hoog tijd om de racistische politiek een halt toe te roepen, niet louter met statements en oproepen, maar door opnieuw een brede en actieve  beweging op te bouwen tegen alle vormen van racisme en discriminatie. Hoog tijd voor links en de arbeidersbeweging om terug op straat te komen in solidariteit met asielzoekers en mensen zonder papieren.

België uit de NATO, Trump uit België

Op 24 en 25 mei vindt in Brussel een top van de NATO plaats. Ook de Amerikaanse president Trump zal bij die gelegenheid naar Brussel komen. De NATO is een oorlogsmachine die de imperialistische belangen verdedigt. De vredesbeweging en een brede coalitie van sociale bewegingen mobiliseren dan ook terecht tegen deze top. België uit de NATO, de NATO uit België!

Trump: not welcome!

Donald Trump won zijn presidentschap met een uiterst rechtse, racistische, homofobe en ultra – seksistische campagne. Sinds hij aan de macht is, doet hij er alles aan om zijn programma in daden om te zetten. Maatregelen tegen asielzoekers en migranten, afbraak van het klimaatbeleid, waanzinnige oorlogstaal waarbij hij dreigt met kernwapens, aanvallen op het recht op abortus, een keihard neoliberaal beleid. Zijn wereld staat voor alles waar wij tegen zijn.

Deze gek moet zo snel mogelijk gestopt worden, in de VS en wereldwijd. Het kan: in de VS waren er al enorme mobilisaties van vrouwen met de Womens March en op de Internationale Vrouwendag van 8 maart. Er waren de heel brede protesten tegen de aanpak van asielzoekers waarna Trump bakzeil moest halen.

Net zoals in de rest van de landen die hij op zijn Europese ronde aandoet, moeten we ook in België massaal en duidelijk zeggen dat hij en zijn politiek niet welkom zijn. De SAP (Socialistische Arbeiderspartij) roept iedereen op om deel te nemen aan de acties tegen zijn bezoek.

Nationale betoging tegen Trump en zijn wereldorde

Kom al zeker naar de nationale demonstratie tegen Trump en zijn politiek. De manifestatie vindt plaats op woensdag 24 mei, om 17u, vertrek Brussel Noord.

Versterk het sociaal verzet, bouw mee aan een antikapitalistisch project

SP. A en PS zijn al lang overgestapt naar het mee beheren (als ze mogen) van de sociale afbraak. Ook de Groenen zijn hiertoe maar al te gewillig wanneer ze kunnen. Van de “vrienden” van de CD&V heeft het ACV ook niets te verwachten.

Om het antisociale afbraakbeleid, het racisme, het seksisme, de vernietiging van het klimaat en het leefmilieu en de oorlogen de wereld uit te helpen, is een politiek alternatief nodig. De werkende bevolking, met of zonder baan, heeft nood aan een eigen politieke partij, die even consequent haar belangen verdedigt als rechts de belangen van het patronaat verdedigt.

Samen kunnen we gaan voor een antikapitalistisch, ecosocialistisch en feministisch project. Voor een radicaal democratisch en zelfbeherend socialisme. De SAP wil samen met anderen aan zo’n project bouwen.

Zin om mee te doen? Lid te worden van de SAP?

Contacteer ons: mail naar info@sap-rood.org of neem telefonisch contact op: 0496 20 76 37.

Print Friendly, PDF & Email
Share This