Het WK en de strijd om de Braziliaanse steden 

sap-footbrzGrote bedrijven zullen de echte winnaar zijn van het WK, terwijl gewone Brazilianen hun huizen verliezen.  Het WK voetbal en de Olympische Spelen in 2017 staan centraal in de strijd om de herinrichting van Braziliaanse steden. Families uit arbeiderswijken worden verdreven naar meer afgelegen gebieden. Nieuwe gebieden zijn toegewezen voor speculatie in onroerend goed en grote geplande zakendistricten waar de belangen van de markt heersen.

De woede vanwege het afnemen van het recht om de stad in te kunnen, wakkerde enorme protesten aan tegen de prijsstijgingen van het openbaar vervoer vorig jaar. Noodwetten werden goedgekeurd die belastingvrijstelling verlenen aan de internationale voetbalorganisatie FIFA. Het WK diende ook als excuus om luchthavens te privatiseren.

Grote bouwbedrijven hebben sterk geprofiteerd van het bouwen en renoveren van stadions in de twaalf speelsteden, opnieuw gefinancierd met belastingvrijstellingen en staatsleningen tegen gunstige rentetarieven.

Er zijn nu ongeveer 25 stakingen van de bouwvakkers geweest in de WK-stadions rond de eis voor fatsoenlijke lonen en arbeidsvoorwaarden. In sommige gevallen vroegen de bazen de politie om harde repressie, en ze kregen hun zin. Naast klachten over het gedrag van bazen en over het overtreden van arbeidswetgeving, kwamen acht arbeiders om het leven bij de bouw van stadions door gebrek aan veiligheidsmaatregelen.

Een van de belangrijkste bewegingen in deze strijd is het Articulação Nacional dos Comitês Populares da Copa (Nationale Vertegenwoordiging van Volkscomités). Dit is een nationale coalitie van activisten tegen de sociale gevolgen van het WK. Er staan acties en demonstraties gepland voor en tijdens het WK. De enige zekerheid die we hebben over het WK is dat het met veel strijd gepaard zal gaan. Internationale solidariteit kan die strijd helpen!

Henrique Sanchez is een revolutionaire socialist uit São Paulo. Dit artikel verscheen oorspronkelijk op socialisme.nu.

Print Friendly, PDF & Email
Share This