Hongerstakingen in het gesloten centrum in Vottem

votem2014Sinds een week zijn verschillende mensen in honger-, en sommigen ook in dorststaking, in het gesloten centrum voor vreemdelingen in Vottem.

Het gaat vooral om mensen van Pakistaanse origine die vrezen voor hun leven als ze gedwongen zouden moeten terugkeren. In Pakistan zijn verschillende politieke bewegingen het doelwit van de Taliban. Deze laatsten aarzelen niet aanslagen te plegen en te doden, zoals we enkele dagen geleden nog zagen met hun aanval vlakbij de luchthaven van Karachi. Een deel van deze Taliban zijn afkomstig uit Afghanistan.

Wij aanvaarden de heel restrictieve aanpak van de Belgische staat niet als het gaat over immigratie en asielbeleid. Momenteel worden liefst 75% van de de asielaanvragen afgewezen, wat er op neer komt dat mensen worden teruggestuurd naar landen waar oorlog woedt of onveiligheid heerst, waar dictatoriale of autoritaire regimes aan de macht zijn. Eind vorig jaar vond zo een uit België uitgewezen jonge Afghaan, Aref, bij zijn terugkeer in Afghanistan de dood door de kogels van de  Taliban.

Onder de hongerstakers zijn mensen die al jaren hun leven probeerden op te bouwen in België, die hier hun sociale banden hebben, werkten, opleidingen volgden. Toch zitten ze vandaag in de uitwijzingsprocedure.

Alle hongerstakers zijn met hun actie begonnen omdat hun leven door een gedwongen uitwijzing verwoest zal worden. Hun leven is nu ook hier in gevaar, het ondernemen van een honger- en dorststaking kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

France Arets is actief in de actiegroep CRACPE (Collectif de Résistance Aux Centres Pour Etrangers)

Print Friendly, PDF & Email