Hou pangasius uit Zeebrugge en Europa

pangasi1Vorige week ontstond heel wat commotie in culinaire middens, in milieu- en visserijkringen omwille van een pangasiusdeal. Minister Crevits had in Vietnam een akkoord ondertekend voor de uitbouw van Zeebrugge als Europese pangasiushaven. Toen er een storm van kritiek opstak liet de NV Vlaamse Visveiling bij monde van haar directeur Vande Steene weten dat de vismijn niet bij de zaak betrokken was.

In een persmededeling van 12 november beklemtoonde de visveiling deze positie.

Het vrije Visserijblad (HVB) en vzw Climaxi bundelden de krachten om deze zaak te onderzoeken.

Op de website van Vietfish vinden we volgende zin ‘Ms Syvie, CEO of Zeebrugge Food Logistics will continue working with VASEP leaders about work description and schedule.’

De uitwerking wordt dus verder geregeld door ene Syvie, CEO van Zeebrugge Food Logistics. ZFL is een dochteronderneming van het European Food Centre (de Vlaamse Visveiling). De CEO is Sylvie Becaus. De andere bestuurder is Marie-Jeanne Becaus.

Flor Vandekerckhove van Het Vrije Visserijblad wil snel duidelijkheid: “Ik zou het zéér cynisch vinden mocht een dochterfirma van de NV Vlaamse Visveiling (die de vissers geen faire prijs kan garanderen), tegelijk geld verdient aan de pangasius, de rechtstreeks dirty concurrent van de Vlaamse vissers.”

Filip De Bodt van vzw Climaxi, en maker van de documentaire Fish & Run stelt: “De visveiling bevindt zich in een soort van “Electrabelpositie”. Ze heeft een monopolie in de sector en hoeft dus niet met de klanten in te zitten. De vissers komen in een hachelijke situatie terecht, terwijl de eigenaars van de visveiling aan hun miserie flink verdienen. Bovendien getuigen mensen in onze film over prijsmanipulatie op de veiling en is het systeem ecologisch een ramp: de overschotten worden gewoon in het hondenvoer gedraaid, zegt een andere getuige in Fish & Run.”

Vzw Climaxi en HVB lanceren een petitie tegen de import van pangasius en tegen de erkenning van pangasius als zijnde “duurzaam” door labels als ASC (een zusje van het bekende MSC). Zij vragen alle betrokkenen om deze overeenkomst stop te zetten.

Je kan de petitie hier tekenen.

pangas2

Print Friendly, PDF & Email
Share This