Internationaal Jongerenkamp in Catalonië: schrijf je nu in!

IJK Groep

Binnen een kleine maand is het zover: met minstens 20 Belgische jongeren vertrekken we naar het 33e Internationaal Revolutionair Jongerenkamp. Het kamp vindt dit jaar plaats in Catalonië en wordt georganiseerd door onze Spaanse kameraden van Anticapitalistas. De aanpak is dezelfde als vorige jaren: een week van vormingen, workshops, feest en vooral ontmoetingen op een mooie locatie.

Anticapitalistas

Het kamp wordt deze zomer niet toevallig door de jongeren van Anticapitalistas georganiseerd. De voorbije jaren verkeerde deze organisatie in goede vorm, in eerste instantie door in 2014 mee aan de basis te liggen van de nieuwe politieke organisatie Podemos. Podemos is inmiddels uitgegroeid tot één van de vier grote spelers in de Spaanse politiek en is veruit de grootste partij bij de jonge kiezers.

Anticapitalistas speelt binnen Podemos een erg positieve rol door zich in te zetten voor de interne democratisering van de partij waarbij politiek in handen van de mensen komt, voor een sterk politiek programma, onlangs voor een confluentie met de andere linkse formaties Verenigd Links en de groenen van Equo, voor een programmatorische waakzaamheid tegenover de mogelijkheid om te regeren met de sociaaldemocratie, enzovoort. Anticapitalistas bekleedt ook belangrijke posities binnen het politiek leiderschap van Podemos: zo is Teresa Rodriguez secretaris-generaal van de organisatie in de belangrijke regio Andalusië, ‘Kichi’ burgemeester van Cádiz en Miguel Urban Europees parlementslid.

Het is dan ook uitzonderlijk interessant om een groot aantal jongeren te ontmoeten die actief zijn binnen de jongerensector van Podemos, bij het bestuur van Cádiz of Madrid, binnen de feministische beweging tegen gender gerelateerd geweld, enzovoort. Maar dit geldt niet alleen voor de Spaanse gastheren en – vrouwen: op het kamp worden delegaties van verschillende Europese landen en zelfs een aantal deelnemers van buiten het continent verwacht.

Wie is er nog zoal?

Britse jongeren hebben ons meer te vertellen over de Labour-partij onder Jeremy Corbyn en waarom ze kritisch “Remain” stemden bij het Brexit-referendum. Een Filipijnse delegatie van de Revolutionary Workers Party-Mindanao (RWP-M) voorziet een workshop over de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering na de Tyfoon Yolanda. Jongeren van het Polisario-Front houden ons op de hoogte van de antikoloniale strijd in de Westelijke Sahara. Franse militanten brachten vele nachten op de Place de la République en op andere plaatsen door met de Nuit Debout-beweging tegen de loi Travail. Koerdische activisten komen met de laatste informatie over de situaties in Syrië en Turkije. Portugese jongeren van het Links Blok willen ons klaar uitleggen hoe hun tactiek van het wegen op de sociaaldemocratische minderheidsregering in elkaar zit. De Griekse kameraden hebben veel te vertellen over wat er gebeurde in het jaar na de capitulatie van de regering Tsipras. Een Mexicaanse kamerade van de Revolutionaire Arbeiderspartij zal van de partij zijn om ons te informeren over haar werk in de feministische beweging tegen gender gerelateerd geweld en feminicide, alsook over de repressie van de Mexicaanse staat tegen sociale bewegingen zoals recent de leerkrachten van Oaxaca. De Italiaanse kameraden van het project Communia hebben ervaringen te delen over zelforganisatie en het revolutionair zelfbeheer van ondernemingen. Onze kameraden in Zwitserland voeren dan weer actief campagne tegen islamofobie en extreem-rechts. En dan vergeten we wellicht nog een aantal delegaties. We kijken er alvast erg naar uit om ze terug te zien op het jaarlijks kamp !

Nog een interessant onderdeel van het kamp zijn de ruimtes die zijn voorbehouden voor feminisme en holebi-activisme. De holebi-ruimte is een ruimte in het kamp voor ontmoetingen en discussies over de holebi- en transbeweging en niet-heteronormatieve identiteiten. De vrouwenruimte is dan weer een niet gemengde ruimte, waar vrouwelijke deelnemers onder elkaar kunnen bijeenkomen.

Zin om mee te gaan?

Het volledige programma van het kamp kan je hier vinden: http://archief.sap-rood.org/33ste-internationaal-revolutionair-jongerenkamp/.

We zijn al met een mooie delegatie, maar het is nog mogelijk om je in te schrijven. Zo vullen we samen de bus die we delen met de jongeren van de Deense Rood-Groene Alliantie. Je kan je inschrijven door een mailtje te sturen naar info@anticapitalisme.be of door dit formulier (momenteel enkel in het Frans beschikbaar) in te vullen: lcr-lagauche.org/camp2016/rij-inscription/. Schrijf je best zo spoedig mogelijk in!

IJK 2016

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This