Kunnen we in mei het antisociaal EU-beleid wegstemmen?

smeisEen gangbare, en op het eerste zicht logische stelling is dat er in Europa een ander beleid kan komen mits er een linksere meerderheid verkozen wordt in het Europees parlement.

Meer sociaal-democraten, meer groenen, minder liberalen, minder christen-democraten en er zal een nieuwe wind waaien in de EU, zo luidt de boodschap. Nog afgezien van wat die nieuwe-wind-partijen zo allemaal goedgekeurd hebben in de afgelopen vijf jaar, klinken hun toekomstwensen helaas niet erg geruststellend.

Neem Frank-Walter Steinmeier, Merkels nieuwe minister van buitenlandse zaken en vooraanstaand lid van de SPD, de grootste en meest invloedrijke sociaal-democratische partij in De Europese Unie. Hij bracht net een  bezoek aan Griekenland, dat vanaf januari het Europees voorzitterschap overneemt. Welke boodschap had Steinmeier voor de kapotbezuinigde Grieken?

De rest van de legislatuur moet benut worden om het werk af te maken “, aldus de SPD-er. Hij “weet bovendien uit ervaring hoe moeilijk het is de mensen van noodzakelijke hervormingen te overtuigen”.

Dat zal wel, Steinmeier was nauw betrokken bij de neoliberale hervormingen van de Duitse arbeidsmarkt onder die andere sociaal-democraat, gewezen kanselier Gerhard Schröder.

Dit artikel verscheen eerder op Ander Europa.             

Print Friendly, PDF & Email