Massaal de straat op tegen Michel-Bourgeois-De Wever!

allez-allezKomende dagen vinden verschillende manifestaties plaats tegen de besparingen van de rechtse regeringen. De aftrap wordt dit weekend gegeven door de Grote Parade van Hart boven Hard / Tout Autre Chose.

Volgende week is er dan een nationale actieweek van de vakbonden. Helaas gebeuren de acties nogal in verspreide slagorde, en doet het ACV niet overal mee. Ook is er tot nu toe op heel wat plaatsen weinig duidelijkheid over de preciese modaliteiten van de acties volgende week. We zijn ver af van een duidelijk, eenmakend actieplan zoals we in november en december kenden.

De verantwoordelijkheid van het ACV, maar ook van een flink deel van de leiding van het ABVV ,die eigenlijk enkel zo snel mogelijk terug aan de onderhandelingstafel willen, ook al valt er met deze regeringen en het patronaat momenteel niks te behalen, is hierin overweldigend. Na het stopzetten van de beweging van november en december “om het overleg alle kans te geven”, krijg je het sociaal verzet niet zomaar met een druk op de knop terug opgestart.

Wij roepen alvast ook alle ACV-leden op in de mate van het mogelijke zichtbaar en massaal deel te nemen aan de acties. Net zoals we alle werknemers in de privé oproepen zoveel mogelijk solidair te zijn met de acties van de openbare diensten. Het sociaal verzet heeft meer dan ooit nood aan een nieuw, echt actieplan, met duidelijke perspectieven en ordewoorden, dat het sociaal verzet opnieuw eenmaakt rond gezamenlijke eisen en verzuchtingen.

Actiekalender:

Zondag 29 maart: De Grote Parade

Eerste grote afspraak is de Grote Parade van Hart boven Hard en haar Franstalige tegenvoeter Tout Autre Chose op zondag 29 maart. Alle info kan je hier vinden.

De SAP-LCR zal vanaf 12u aanwezig zijn op de Esplanade voor het Noordstation met ons pamflet en onze sticker “Michel Basta!”. Nadien sluiten we met onze vrouwengroep Feminisme Yeah aan bij het feministische blok in de Parade (in blok 7 – diversiteit). We roepen al onze leden en sympathisanten op ons daar te vervoegen.

Maandag 30 maart en woensdag 1 april: Provinciale vakbondsmanifestaties  

In Brussel organiseert het gemeenschappelijk vakbondsfront van ABVV, ACV en ACLVB op maandag 30 maart een betoging. Vertrek: 10u30, Luxembrugplein. Meer info kan je hier vinden.

In West-Vlaanderen organiseert het ABVV op dinsdag 31-3 een avondbetoging te Kortrijk . Vertrek: 18u, Kluifrotonde aan Den Appel, Magdalenastraat, Kortrijk. Meer info hier.

In Oost-Vlaanderen organiseert het ABVV op woensdag 1 april een provinciale betoging te Gent. Vertrek: 10u, Sint-Pietersstation. Alle info en downloadbaar mobilisatiemateriaal vind je hier.

In de provincie Antwerpen organiseren het ACV en ABVV op woensdag 1 april een provinciale betoging te Mechelen. Vertrek: 10u30, station Mechelen. Meer info en het pamflet kan je hier  vinden.

Ook in Luik en Charleroi komen de vakbonden die week in gemeenschappelijk front op straat.

In Limburg tenslotte betoogt het ABVV op woensdag 1 april. De betoging vertrekt om 9u30 aan het Kolonel Dusartplein te Hasselt.

Wij roepen op zo massaal mogelijk aan al deze acties en betogingen deel te nemen. We hopen ook veel ACV-leden te zien op deze manifestaties!

Woensdag 22 april: Nationale 24-urenstaking openbare diensten

Op dinsdag 22 april organiseert de ACOD een nationale 24-urenstaking in de openbare diensten. Het ACV besliste intussen helaas niet mee te doen, met mogelijke uitzonderingen in enkele sectoren en regio’s. Hopelijk wordt hierover nog stevig gediscussieerd, en verandert dit nog!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This