Naar een nieuw El Niño-record

nieuw El Nino

De vissers van Peru kennen maar al te goed de regelmatige (om de 3 tot 7 jaar) terugkeer van een sterke opwarming van de equatoriale oostelijke Stille Oceaan in de periode rond Kerstmis – die daarom El Niño (het kerstekind) wordt genoemd. Het warme water betekent in een normaal jaar het einde van het visseizoen, maar bij een sterke El Niño gebeurt dat vroeger dan normaal en dus dalen de inkomsten van de vissers in dat jaar sterk.

Ook de aankomst van zeer koud water uit het zuidpoolgebied – het La Niña-verschijnsel – is belangrijk. Het koude mineralenrijke water van La Niña bevat veel plankton waar vissen zich mee voeden. Beide verstoringen, El Niño en La Niña, worden de ENSO of El Niño Southern Oscillation genoemd. Ze worden veroorzaakt door een verzwakking van de passaatwinden rond de evenaar.

De temperatuurschommelingen van het ENSO-verschijnsel kunnen zo sterk zijn dat ze het weer over bijna heel de aarde rechtsreeks beïnvloeden. Een El Niño geeft felle regens, met modderstromen en terreinverzakkingen aan de westkust van Zuid-Amerika en mogelijk ook overstromingen in Californië. Ook in Oostelijk Afrika kan El Niño felle overstromingen geven. Hij veroorzaakt droogte in delen van Azië (met vertraging van moessonregens in India en Indonesië en Maleisië) en Australië. De huidige El Niño, voorspeld bij het begin van dit jaar, heeft nu al duidelijke gevolgen.

Het is de sterkste El Niño die ooit werd waargenomen, veel sterker nog dan de vorige recordhouder van 1997-98 die 97 miljard $ materiële schade en 20.000 dodelijke slachtoffers eiste! (1) Er volgde in 1998 ook nog een zeer sterke La Niña, met omgekeerde gevolgen in vergelijking met El Niño. In de USA was er in 1998 de orkaan Mitch, in Bangladesh liep de helft van het land onder water en door overstromingen moesten 200 miljoen mensen in China hun woningen verlaten.

In mei dit jaar waren de staten Texas en delen van Oklahoma het slachtoffer van nooit geziene overstromingen (14 doden) door een plotse hevige regenval na vijf jaren droogte. In diezelfde maand veroorzaakte een tornado zware schade en 13 doden in het noorden van Mexico. In Alaska steeg het kwik in mei tot meer dan dertig graden. El Niño was waarschijnlijk medeverantwoordelijk voor de 2000 doden deze zomer tijdens de hittegolf in India, veroorzaakt door het uitblijven van de moessonregens. De hevige bosbranden in Indonesië deze zomer konden niet geblust worden door diezelfde vertraging van de moessonregens.

temperatures

Het ENSO-verschijnsel bestaat zeker al 10.000 jaar en blijkt erg stabiel. Men doet vandaag onderzoek naar de gevolgen van de klimaatsopwarming op het ENSO verschijnsel. Hoogst waarschijnlijk zullen de La Niña-episodes veel frequenter en heviger worden zoals men in 2010-2011 kon zien bij de grote overstromingen in Australië. Er viel toen zo veel regen dat het lokale zeewaterpeil met 7 mm daalde!

Een ander gevolg van de ENSO-periodes is telkens opnieuw het verbleken van koralen: symbiotische eencellige wieren verlaten de poliepen van het koraal dat wit wordt en afsterft. Men schat dat in 1998 ongeveer 16% van de koralen afstierven. In hoever ze zich opnieuw kunnen herstellen zal afhangen van de opwarming van de oceanen en het behoud van de huidige zuurtegraad. Verzuring en opwarming van de oceanen vormen een rechtstreekse bedreiging voor de koralen. En daardoor komt ook een belangrijk deel van de huidige biodiversiteit in zee in het gedrang want koraalriffen zijn de voortplantingskamers voor zeer veel verschillende vissoorten.

Het is omdat ik al dat gezwets hoor tijdens de COP21 dat ik even heel kort wou aangeven wat er momenteel onder andere in de realiteit aan de hand is met ons klimaat. De COP 21 is één grote leugen en wordt waarschijnlijk medeverantwoordelijk voor een misdaad tegen de mensheid en de natuur.

Noot:

1) https://www.newscientist.com/article/dn28595-massive-el-nino-sweeping-globe-is-now-the-biggest-ever-recorded/

Print Friendly, PDF & Email