Nationaliteit en klassenstrijd in België: teksten van Ernest Mandel

mandel1Ernest Mandel (1923-1995), internationaal bekend voor zijn marxistische kritiek van de burgerlijke en stalinistische politieke economie was een van de zeldzame revolutionaire marxisten die aandacht had voor de nationaliteitenkwestie. Zijn politiek werk in de Belgische arbeidersbeweging in de jaren 1950 en 1960 was gericht op het inlassen van deze kwestie in de concrete revolutionaire betwisting van het kapitalistische bestel. De teksten opgenomen in de bundel  Nationaliteit en klassenstrijd in België werpen bovendien een licht op de problemen waar de Belgische staat vandaag, zij het in gewijzigde omstandigheden, mee te maken heeft.

Geboren in een naar Antwerpen geëmigreerd Pools-Joods gezin stelde de internationalist Ernest Mandel zich graag voor als Vlaming en Belg. Zijn theoretisch werk, hoofdzakelijk geschreven in het Frans, Engels en Duits, heeft een sterke invloed gehad in marxistische kringen over de hele wereld. Wij vermelden o.a. De Economische Theorie van het Marxisme (1962), La Formation Économique de la Penseé de Karl Marx (1967), Het Laatkapitalisme (1973), The Long Waves of Capitalist Development (1980), Money and Power (1992).

Gertjan Desmet (1987) is geschiedkundige en archivaris. Hij interesseert zich vooral voor de geschiedenis van radicaal-links, het Exil (1933-1940) en de Joodse bevolking in België.

Hendrik Patroons (1946) studeerde geschiedenis in Gent en Leuven. Hij is al meer dan 40 jaar actief in de radicaal linkse beweging in België en Frankrijk.

Nu te bestellen!

Het boek kan besteld worden bij het Uitgavenfonds Ernest Mandel door overschrijving van 15 euro/exemplaar (verzendingskosten inbegrepen) op het rekeningnummer van Vorming Leon Lesoil, m.v.v. “Nationaliteit en klassenstrijd” en het aantal gewenste exemplaren.

IBAN: BE09 0010 7284 5157

BIC: GEBABEBB

mandel14

Print Friendly, PDF & Email
Share This