Onnozele foto, écht debat

femin2Als promotie voor het het boek van Raoul Hedebouw Première à Gauche publiceerde Marco Van Hees, PVDA-specialist rond fiscaliteit, een foto van zichzelf verdiept in het boek terwijl een naakte vrouw op hem zit. Van Hees is herkenbaar, het boek ook, van de vrouw is alleen de rug zichtbaar. Rond de foto ontwikkelde zich een hele discussie rond seksisme, humor, feminisme… De klassieke ingrediënten.

Als de vrouw op de foto even verdiept zou geweest zijn in het boek van Hedebouw als haar partner en als daarbij ook haar gelaat zichtbaar was geweest, had het een hele leuke humoristische reclamestunt kunnen zijn. Beide protagonisten zouden dan op gelijke voet zo opgeslorpt zijn door hun lectuur dat ze de sex vergeten.

Zo eenvoudig is het. Maar je moet er aan denken. En daarvoor heb je een feministische reflex nodig. Nu zit de vrouw er voor spek en bonen bij: zij wil seks – erger vermits zij zonder andere bezigheid naakt op de boekenlezer zit dient zij alleen maar voor seks, is zij dus een seksobject – hij wil liever lezen en ze zal dan maar wachten tot hij het boek uit heeft… Zo past deze parochiaal ondeugende foto helemaal in de heersende ongelijke culturele man – vrouw tegenstellingen zoals, geest versus lichaam, meester versus dienares enz… Of hoe een onnozele foto serieuze feministische kwesties aan de orde stelt.

Daarbij is de vraag waarom bepaalde revolutionairen die nemen we aan voor de gelijkheid van mannen en vrouwen zijn, nog steeds tot zo’n seksistische stommiteiten in staat zijn en zo de kans missen om simpel en met humor een feministisch inzicht te combineren met revolutionaire inzet.

Het antwoord is simpel vrezen we. Omdat er in hun ogen een hiërarchie bestaat tussen revolutionaire en feministische strijd. Het is een oud debat in de arbeidersbeweging: feminisme verdeelt de strijd. Hopelijk maakt dit kleine foto-incident duidelijk dat een feministisch bewustzijn een revolutionaire troef is. Dat is precies de betekenis van onze slogan “Geen feminisme zonder socialisme, geen socialisme zonder feminisme”: vanaf vandaag zijn ze met elkaar verbonden en versterken ze elkaar.

Voor ons, kandidaten op de PVDA+ lijst, is dit een van de belangrijke punten van debat binnen de linkse samenwerking die we aangaan voor deze verkiezingen.

Print Friendly, PDF & Email