Petitie: Kom op tegen het heropstarten van de scheurenreactoren Tihange 2 en Doel 3

319394_2202332269960_1082988160_nBetoging tegen kernenergie, 18 september 2011 – Tihange. foto: RK/SAP


Meer dan dertigduizend handtekeningen op deze petitie ! Onderteken hem ook en vraag al je vriendinnen en vrienden ook te ondertekenen op

https://www.change.org/p/federaal-agentschap-voor-nucleaire-controle-kom-op-tegen-het-heropstarten-van-de-scheurenreactoren-tihange-2-en-doel-3

Tijdens een onderhoudscontrole in augustus 2012 werden duizenden scheuren ontdekt in twee reactorvaten van de Belgische kerncentrales Tihange en Doel.
Voordat het nodige onderzoek uitgevoerd was, werden de meer dan dertig jaar oude reactoren in juni 2013 weer in gebruik genomen.

Toen de ontbrekende onderzoeksresultaten bekend werden, bleken die zo alarmerend dat de beide reactoren in maart 2014 onverwacht opnieuw stilgelegd werden.

Electrabel (Groep Engie, vroeger GDF-Suez), de uitbater van de centrale wil nu op 1 juli 2015 beide reactoren weer activeren, hoewel de resultaten van het onderzoek naar de scheuren uitermate onrustwekkend zijn:

  • De jongste onderzoeken met ultrasone golven brachten 60% meer defecten aan het licht dan de eerste. De lengte van de scheuren is inmiddels ook duidelijk groter geworden – van 2,5 cm naar –ongelooflijk- 18 cm.
  • Experimenten in de onderzoekscentrale te Mol gaven een “onverwacht resultaat” (O-Ton Electrabel). Uit het onderzoek bleek dat een stuk staal waar al scheuren in zitten duidelijk sneller bros wordt bij radioactieve straling dan staal zonder defekten. Bij dit onderzoek heeft Electrabel bovendien de vereiste veiligheidsmarges helemaal niet in acht genomen.

meer informatie op www.stop-tihange.org

ZAqKaechIskzFXW-800x450-noPad
Wij doen beroep op u als vertegenwoordigers van het FANC u in te zetten VOOR de veiligheid van miljoenen mensen.

Voor ons als betrokken burgers die wonen en werken de omgeving van bovengenoemde reactoren geldt:

Zolang:

  • de oorzaken van de scheuren in beide reactorvaten niet 100% duidelijk zijn en het evolueren van de scheurgrootte niet kan worden uitgesloten bij een het hernemen van de exploitatie;
  • de stralingstests laten vrezen dat het staal van de reactorwand van de meer dan dertig jaar oude reactoren te bros is geworden en niet meer aan de gestelde eisen voldoet;
  • er geen bewijs geleverd kan worden dat reactoren met scheuren net zo veilig zijn als een nieuwe reactor zonder scheuren;

mogen Tihange 2 en Doel 3 NIET MEER worden aangesloten aan het elektriciteitsnet.

Wij weten dat een kernramp een verschrikkelijke impact zou hebben zowel op de Belgische bevolking als op de inwoners van de buurlanden – Duitsland en Nederland.

Wilt u deze petitie steunen?

Stuur deze petitie alstublieft door via email en via de sociale netwerken. Na ondertekening krijgt u van het platform www.change.org de vraag om tegen een (kleine) financiële bijdrage het bericht te delen in uw netwerk. Deze bijdragen komen direct ten goede aan change.com. Wij ontvangen geen geld, maar denken dat change.com onze steun verdient.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This