Privatiseer die spoorwegen, zegt de N-VA!

nmbs2N-VA pleit ervoor om de expoitatie van het spooraanbod uit handen te halen van de NMBS en te versnipperen over privé-consessiehouders. Waartoe dit kan leiden, merken we nu al bij het goederentreinverkeer. Door toedoen van de Europese richtlijnen is het Belgische goedentreinverkeer al verregaand geliberaliseerd. Naast NMBS-Cargo rijden ook treinen van andere spoorwegondernemingen over het Belgisch spoornet. Die proberen met goedkope tarieven NMBS-Cargo trafiek af te pakken. Hierbij zetten ze de veiligheid op het spel.

Zo is Europa ‘vergeten’ om deze privé-operatoren te verplichten hun locomotieven uit te rusten met het ETCS-veiligheidssysteem. Dit systeem slaat alarm wanneer een rood sein wordt voorbij gereden en vermijdt botsingen zoals in Buizingen. De private Cross Rail-goederentrein die vorig weekend ontspoorde nabij Leuven had geen ETCS-remsysteem. Gevolg: het reizigersverkeer ligt door de  schade tengevolge van het ongeval al vijf dagen stil. De spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft nochtans na het ongeluk bij Buizingen zwaar geïnvesteerd om de sporen uit te rusten met ETCS.

De Europese regelgeving is ook laks wat betreft de normen voor dienst- en rusttijden, opleiding en bijscholing van treinpersoneel voor deze privé spoorondernemingen. Het voorstel van N-VA tot  liberalisering van het (binnenlands) reizigersverkeer wil ook het werk van de spoorvakbonden voor menselijke arbeidsvoorwaarden breken.

Intussen is het verdacht stil over de mogelijke verkoop van NMBS-Cargo aan de Duitse spoorwegentak DB-Schenkel. NMBS-Cargo zit in slechte papieren omdat de Europese transportcommissaris verbiedt dat subsidie wordt gegeven aan deze goederenmobiliteit. Om die redenen is de grote Main Hub-containerterminal van de NMBS in de haven van Antwerpen al gesloten. Ondertussen verstikken de vrachtwagens de wegen en rijden Oosteuropese chauffeurs zich te pletter…

Print Friendly, PDF & Email