Protest tegen de voortschrijdende staatsgreep in Turkije

demirtas-arrest

In Turkije zijn op donderdagnacht 3 november 11 HDP – parlementsleden opgepakt, inclusief de 2 covoorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag en de fractievoorzitter Idris Baluken. De politie viel in het holst van de nacht binnen in hun woonsten en het HDP – hoofdkwartier.

Dit is een regelrechte staatsgreep die Erdogan en zijn kliek uitvoeren op de wil van het volk. De HDP is met 59 vertegenwoordigers de 3e grootste partij van Turkije, ze kreeg 6 miljoen stemmen. Met loze beschuldigingen wordt nu hun democratisch recht van participatie aan politiek en hun stem met staatsgeweld in de kiem gesmoord.

De arrestatie van de volksvertegenwoordigers kan op geen enkele juridische en politieke grond verklaard worden. Dit is niets anders dan een stuiptrekking van de stervende democratie in Turkije, als ze al niet dood is. In mei 2016 werd de onschendbaarheid van de parlementariërs opgeheven met een wet die volledig op maat was gemaakt voor de HDP – parlementairen. Zoals algemeen geweten, heeft de sterke opkomst van deze partij de gekwalificeerde meerderheid voor de AKP vermeden dat zij beoogden om de grondwet te kunnen veranderen. Met een grondwetswijziging wil Erdogan zijn “versterkt” presidentieel systeem installeren.

De HDP, zowel als parlementaire kracht maar ook als maatschappelijke kracht, is de enige partij in Turkije die effectief verzet kan bieden aan de dictatoriale plannen van Erdogan. Daarom dat deze partij kop van jut is. Niet alleen de parlementairen zijn in het vizier. Ook de gewone partijleden en de HDP – burgemeesters worden massaal opgepakt of van hun functie ontheven. Telkens is de beschuldiging dat men propaganda voert voor de PKK. Andere materiële beschuldigingen zijn er niet. Het gaat om dingen die in een normale democratie absoluut geen probleem zijn en vallen onder het recht van vrije meningsuiting.

De Koerden en de democratische krachten van Turkije gaan zich niet laten doen. Zij hebben een traditie van verzet. Dat weet Erdogan ook, en hij doet er alles aan om het ongenoegen te verbergen of in de kiem te smoren. Politie – en legergeweld is alom tegenwoordig. Sinds vannacht zijn ook Twitter, Facebook, Youtube en Whatsapp geblokkeerd in Turkije. Wat de staat ook doet, het volk heeft een stem en zal die ook uiten.

De Koerden in Europa hebben dat al gedaan. Vannacht zijn in tientallen Europese steden spontane acties geweest. De Koerdische gemeenschap van België hield op vrijdag 4 november al een zit – actie voor het Europees parlement op het Luxemburgplein in Brussel.

Daarmee willen we de houding van de EU en de landen van de EU aanklagen. Zij blijven immers zeer stil en passief tegenover de gebeurtenissen in Turkije. Al sinds juli 2015 is dat land terug in een geweldsspiraal gekomen en de mensenrechtenschendingen scheren hoge toppen. Er is letterlijk geen enkele Koerdische TV of krant overgebleven in Turkije. De houding van de nationale overheden in Europese landen en de EU geeft Erdogan meer moed dan dat die hem tegen houdt. Ons protest is deels ook daartegen.

We roepen alle Belgische politieke partijen en alle parlementsleden van België op luid hun stem tegen deze praktijken te laten horen en solidair te zijn met hun Turkse en Koerdische collega’s.

Persbericht NavBel, 4 november 2016

Op zaterdag 5 november vindt in Brussel een nieuwe protestactie plaats tegen de voortschrijdende staatsgreep in Turkije. Vanaf 13u, voor het Centraal Station. Wij roepen op zo breed mogelijk aan deze actie deel te nemen.

Print Friendly, PDF & Email
Share This