Protestwake voor Koerdistan in Brussel

diyarbakir-tuerkei-gewalt-akp-pkk-alltag

De Raad van de Koerdische Gemeenschap van België, NavBel, nodigt iedereen uit op de wake voor democratie die drie dagen lang, op 13-14-15 januari, zal plaats vinden in Brussel. Deze protestwake wil het stilzwijgen van Europa aan klagen rond de oorlog die de Turkse regering gestart heeft tegen haar Koerdische bevolking. De EU was er snel bij om bv. Assad, Moebarak, enz. met de vinger te wijzen, maar hoe anders is het wat Erdogan en de AKP-regering aanrichten in Turks-Koerdistan?

De wake vind plaats op volgende plekken en uren:

Woensdag 13 jan: Luxemburgplein, van 10u tot 16u

Donderdag 14 jan: Schumanplein, van 10u tot 16u

Vrijdag 15 jan: Luxemburgplein, van 10u tot 16u

Hieronder kunt u het persbericht van NavBel lezen.

De Turkse overheid voert oorlog tegen de Koerdische bevolking

Het AKP-regime, Erdogan op kop, kon de verkiezingsresultaten van 7 juni niet verdragen, en heeft nadien het land in een oorlog gestopt. Alle middelen waren goed om de HDP terug onder de hoge kiesdrempel van 10% te duwen. Onder de mom van strijd tegen de PKK, heeft de overheid tientallen steden in het Koerdistan aangevallen. Met totale blokkades, uitgaansverboden die meer dan een maand duren, artilleriegeschut op civiele woonplaatsen, executies… wordt de bevolking collectief gestraft. Ten gevolge van de blokkades is er een tekort aan voedsel, elektriciteit werd afgesloten, winkels en dienstverlening blijven er dicht. Ziekenhuizen en scholen zijn in beslag genomen door de troepen van de regering die ze gebruiken als hoofdkwartieren. Kinderen kunnen niet school gaan en mensen blijven verstoken van medische diensten. Geheel op een arbitraire manier wordt de bevolking collectief gestraft. Er zijn al bijna 300 burgers gedood door geweer- en artillerievuur. Meer dan 200 000 mensen zijn die steden ontvlucht. De steden zelf liggen in puin.

De overheid probeert deze oorlog voor te stellen als een oorlog tegen de PKK, maar niets is minder waar. Het is de civiele bevolking die direct geviseerd wordt. De Koerden vragen voor een democratische autonomie zonder af te scheiden, en willen zichzelf besturen. Dit project hebben ze naar voren geschoven als antwoord op de onuitgesproken staatsgreep van het AKP-regime. De AKP en Erdogan willen de grondwet wijzigen en van het huidige parlementair systeem een ‘versterkt presidentieel’ systeem maken. Lees: Erdogan wil alle macht bij zichzelf concentreren. Alle oppositie, ook de niet-Koerdische, wordt zwaar aangevallen. Mensenrechtenschendingen scheren hoge toppen, de media werd onder staatscontrole gebracht en tientallen journalisten werden opgesloten. De vraag voor zelfbestuur van de Koerden werd met groot militair geweld aangevallen. De staat blijkt niet open voor democratisering. De staat vervalt opnieuw in haar oude reflexen van genocide en onderdrukking. Öcalan, de bezieler van de nu afgesprongen vredesproces, wordt al sinds 5 april in totale isolatie gehouden op het gevangeniseiland Imrali. Zijn familie, advocaten, HDP-politici mogen hem niet meer bezoeken. Men vreest voor zijn veiligheid en gezondheid.

Het westen blijft opvallend stil tegenover deze oorlog en de AKP-plannen om een oerconservatief en autoritair systeem in te voeren. Bv. er zijn nu al tientallen HDP-burgemeesters van hun functie ontheven en zelfs opgesloten terwijl de regering curators wilt inzetten die deze steden moeten besturen. Alle weerstand hiertegen wordt gecriminaliseerd en met geweld beantwoord. Hoe kan de EU dit niet zien en terug toetredingsonderhandelingen opstarten met het AKP-regime? De legitieme vraag van autonomie en zelfbestuur van de Koerden moet gesteund worden en Erdogan en het AKP-regime moet tegengehouden worden. Dat regime heeft niet alleen Turkije in een oorlog gestopt maar speelt bv. ook al jarenlang een negatieve rol in buurland Syrië.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This