Russisch gas of schaliegas?

gasrusTrouw aan het parool “Never waste a good crisis” proberen de bedrijfslobbys hun voordeel te doen bij de Oekraïense kwestie. Businesseurope, de grootste Europese ondernemerslobby, deed een oproep om “minder emotioneel te doen over de winning van schaliegas in Europa”, en op die manier “de energieonafhankelijkheid van het continent” te waarborgen. Op de voorbije Europese top (20-21 maart) pleitte Van Rompuy voor meer invoer van Amerikaans schaliegas, en de opname ervan in de onderhandelingen over het TTIP-vrijhandelsverdrag.

Op de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Obama en de Europese leiders op 26 maart in Brussel was energie eveneens een van de punten in de gemeenschappelijke verklaring. Naast samenwerking voor “competitieve, transparante, veilige en duurzame internationale energiemarkten” en gemeenschappelijke research, o.a. rond kernenergie, was er ook het geniale voorstel om Oekraïne te steunen in zijn conflict met Rusland … door het te bevoorraden via reverse gas flows: Russisch gas dat naar de EU vloeit terugsturen richting Kiev.

Doorheen de Oekraïense kwestie klinkt niet alleen de EU-fraseologie over democratie en Europese waarden erg hol, maar dreigt ook de Europese “voortrekkersrol” in de strijd voor het klimaat te verzanden in schist en teerlagen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.

 
Print Friendly, PDF & Email
Share This