Schoonmakers van BM&S plooien niet… en sturen deurwaarder en politie wandelen!

bms_nealWoensdag 3 september. We zitten in de tweede week van de staking en in de tweede dag na de mislukte onderhandelingen met de werkgever. De eis van de werknemers is duidelijk, maar werd niet ingewilligd: de heropname van vijf werknemers waarvan twee vakbondsafgevaardigden.

Even voor 7u aangekomen, vernemen de stakers dat de rechtbank van eerste aanleg de Stad Brussel heeft veroordeeld tot een dwangsom van 10.000 euro per dag en per persoon indien de burgemeester een vorige uitspraak van dezelfde rechtbank – die de opheffing van het stakingspiket oplegt – niet door de politie laat uitvoeren. Het betreft een beslissing zonder enig precedent. De vraag van de dag is dan ook: zal Yvan Mayeur (PS), die eerder had laten weten dat hij zich niet wilde inmengen in een sociaal conflict, zijn politie sturen om de staking te breken?

Tussen 8 en 9u komen interimarbeiders (voor een maand aangeworven door BM&S om de staking te breken), de manager van BM&S, een gerechtsdeurwaarder et de politie aan op de site. De deurwaarder is vol vertrouwen: na een mislukte poging vorige week, denkt en zegt hij ditmaal «deze keer zet ik door». Bovenop de schandalige houding van de rechtbank, merken de stakers op dat er zelfs op juridisch niveau problemen zijn met de legaliteit: de politie dreigt om in te grijpen op een terrein van de NMBS in een sociaal conflict tussen BM&S en zijn werknemers en de deurwaarder kan de tweede uitspraak niet voorleggen.

Wat er ook moge van zijn, de politie grijpt in om de interimarbeiders binnen te laten. De stakers en hun sympathisanten – waaronder twee regionale verkozenen van de PTB-PVDA-GO!-lijst, Claire Géraets en Youssef Handichi – worden aan de kant geduwd door een cordon politie-agenten. De stakers trekken terug en eens de voertuigen binnen zijn, staan ze tegenover de interims. Na een discussie zijn deze laatsten overtuigd en weigeren ze om nog de “gelen” van de werkgever te spelen. Ze maken rechtsomkeer en laten de deurwaarder, de politie en de manager van BM&S verweesd achter. De manager dacht bij het binnenrijden te hebben gewonnen, maar moet op haar passen terugkeren en weigert om een interview te geven aan TéleBruxelles, ondanks de enthousiaste aanmoedigingen van de stakers. De arbeiders scanderen: “allemaal samen, allemaal samen!”.

Het was een belangrijke overwinning op het terrein. Morgen, donderdag 4 september, gaat de strijd voor het stakingsrecht verder met een beroep voor de rechtbank door de vakbonden. Ondertussen gaat de staking voor de heropname van de werknemers door. De solidariteit is belangrijk. De spoorwerkers van het ACOD Brussel tonen de weg. In het bijzonder in het geval dat de beslissing van de rechtbank opnieuw negatief zou zijn, is het belangrijk om vrijdagochtend om 7u talrijk te zijn. Maar laten we ook morgen talrijk aaanwezig zijn in de zitting van 15u in de rechtbank (Rechtbank van eerste aanleg, Nederlandstalige kamer (Bijgebouw Montesquieu) Vierarmenstraat 13, 1000 Brussel )!

Nee aan de repressie, ja aan de heropname van de vakbondsafgevaardigden!

Foto : Neal Michiels

Print Friendly, PDF & Email