Spaanse Staat: Izquierda Anticapitalista wordt de beweging Anticapitalistas

anticapitalisatIn het weekend van 17 en 18 januari hield Izquierda Anticapitalista, de organisatie van de Vierde Internationale in de Spaanse Staat, haar IIe Congres. Neal Michiels van de SAP was erbij, net als delegaties van de Nouveau Parti Anticapitaliste (Frankrijk), het Bloco de Esquerda (Portugal), SolidariteS (Zwitserland) en Francois Sabado van het Uitvoerend Bureau van de Vierde Internationale. De inzet van het Congres was de aanpassing van de vorm van de organisatie aan de structuur van Podemos, dat zich in zijn Congres in oktober omvormde tot een politieke partij. We publiceren hieronder het communique van “Anticapitalistas” en wensen de kameraden veel succes toe.

Communique van Anticapitalistas

1) Op het IIe Congres van Izquierda Anticapitalista hebben 82% van de leden het voorstel van de uittredende leiding goedgekeurd. Izquierda Anticapitalista laat de juridische vorm van partij vallen en wordt een vereniging. Hiermee maken we de keuze om een antikapitalistische beweging op te bouwen.

2) We ontbinden ons niet: we veranderen. We noemen ons voortaan de beweging “Anticapitalistas”.

3) We werken verder aan de uitbouw van Podemos, zoals we van in het begin deden toen we het initiatief samen met andere kameraden oprichtten. Podemos is een nuttig electoraal instrument voor de sociale meerderheid van werkende mensenn, dat moet toelaten om een regering op te bouwen in dienst van die van onderuit, met veel meer politieke en sociale actoren. “Anticapitalistas” heeft als doel om bij te dragen aan deze overwinning.

4) Verkiezingen winnen, is niet voldoende om de macht te veroveren. Hiervoor werken we met een programma dat breekt met de politiek van de economische en politieke elites die ons regeren, met als doel om de rijkdommen te verdelen onder wie ze produceren. De creatie van een macht van onderuit (“poder popular“) en de versterking van de autonome sociale bewegingen is fundamenteel voor “Anticapitalistas” en noodzakelijk om de elites te verdrijven: zelforganisatie van onderuit en overdracht van de beslissingsmacht aan instellingen gevormd door de mensen.

5) Binnenkort publiceren we de resoluties van onze IIe Congres. Het is een nieuw begin. We werken voort, van onderuit en links. Doe je mee?

Print Friendly, PDF & Email
Share This