Toespraak Walter Joos op het Fiesta Social in Antwerpen

walterjoosTijdens de verkiezingsbijeenkomst van PVDA+ in de Singel in Antwerpen afgelopen weekend hield Walter Jos van de syndicale delegatie van ABVV bij Agfa Gevaert een opmerkelijke en strijdbare toespraak. We bedanken Walter dat we zijn toespraak voor de talrijk opgekomen aanwezigen mogen publiceren. De kandidaten van de SAP op de PVDA+ lijsten voor het Vlaamse en federale parlement in de provincie Antwerpen waren ook aanwezig op het Fiesta Social.

“Ik ben Walter Joos, lid van de syndikale delegatie van het ABVV bij Agfa Gevaert
Wij hebben 2 weken gestaakt op Agfa Gevaert te Mortsel om onze sociale verworvenheden te behouden. Een technische uitleg bespaar ik jullie, maar het ging over ons brugpensioen.

Wij zouden gaan voor een 0-cao zonder meerkost voor het bedrijf. Dat wij allemaal langer moesten gaan werken daar waren we al in mee, maar dan na 2 à 3 jaar langer werken nog eens gaan inleveren op dat brugpensioen, dat was een brug te ver!

Mensen die 30-35 jaar in 3 of 4 ploegen gewerkt hebben voor het bedrijf, voor een stuk hun sociaal leven en hun gezondheid opgeofferd hebben, krijgen geen waardering meer!

Dit terwijl we vier ceo’s op de firma hebben, waarvoor lonen tot 1,8 miljoen euro tot de gangbare bedragen behoren.

Het ongenoegen zat héél diep, dat voelden we na een tweede referendum over de ontwerp-cao, die terug werd afgekeurd met 65% van de stemmen.

Het kwam tot een krachtmeting met onze directie, wat resulteerde op een ochtend met deurwaarders die dwangsommen bij hadden van 5000 euro per werkwillige die we niet binnenlieten. Een nooit geziene politiemacht, met waterkanon en politiehond en de mannen met de bottekes om er eens goed in te vliegen. Zover is het gekomen: dat we als “krapuul” aanzien worden! Dit was een regelrechte aanval op het stakingsrecht.

We worden net als vele andere bedrijven met de arrogantie van het patronaat geconfronteerd. Maar het zal aan ons zijn om hiertegen te reageren en te blijven vechten voor onze rechten!

Ik ben er dan ook zeker van dat de PVDA hier altijd aan onze zijde zal staan om ons te steunen in onze strijd voor een rechtvaardiger wereld.

Bedankt hiervoor Kameraden”

 

Print Friendly, PDF & Email