Vrouwen op straat, vrouwen in staking – wat gebeurt er zoal op 8 maart?

De Internationale vrouwendag op 8 maart wordt dit jaar meer dan sinds lang het geval was opnieuw een dag van massale, wereldwijde strijd en verzet van vrouwen voor hun rechten. Mede dank zij de oproep tot een vrouwenstaking in de VS (geen dank, Trump), Italië, Argentinië en vele andere landen krijgt 8 maart dit jaar ook heel wat aandacht.

Helaas is het ook meer dan ooit nodig voor de vrouwenbeweging en feministes om in actie te komen. In gans de wereld worden vrouwen immers nog steeds dagelijks met allerlei discriminaties, geweld en intimidatie geconfronteerd. In vele landen liggen heel wat in de vorige decennia afgedwongen verworvenheden en rechten opnieuw stevig onder vuur, van het recht op betaalbare anticonceptie en abortus tot gelijke toegang tot de arbeidsmarkt, onderwijs, gezondheidszorg.

Ook in België wordt dit jaar stevig mee op straat gekomen door de vrouwen- en feministische beweging. De SAP en onze vrouwengroep FeMiNiSmE YeAh! steunen enthousiast al deze activiteiten en manifestaties en hopen op een zo groot mogelijke opkomst. We delen er ook een pamflet uit dat je alvast hier kan lezen.

8 maart in Vlaanderen en Brussel

Vindt er bij jou in de streek ook een activiteit plaats die we vergeten zijn? Stuur een mailtje naar info@sap-rood.org, dan vullen we het aan.

Antwerpen, Berchem, Leuven, Gent

Een groep feministes die ook in België oproepen voor de Internationale vrouwenstaking gaat flyeren van 7u30 tot 9u aan de stations van Antwerpen Centraal, Berchem, Gent Sint-Pieters en Leuven. Wie wil helpen is zeker welkom! Alle info kan je hier vinden.

Gent

Aan de UGent wordt effectief gestaakt door vrouwelijk personeel. Zij roepen ook op om om 13u te verzamelen bij het rectoraat, Sint-Pietersnieuwstraat 25, Gent. Meer info vind je hier.

’s Avonds wordt dan in Gent een Mars tegen seksisme georganiseerd. Vertrek om 19u30 op de Groentenmarkt. Platform en oproep kan je op deze plek vinden.

Genk

In Genk roepen de lokale vrouwenbewegingen op om van 14 tot 17u te verzamelen op De Markt (kruising Winterslagstraat-Marktstraat). Je vindt alle informatie alhier.

Brussel

In Brussel komen mensen samen om 10 uur op de Grasmarkt om roze mutsen (pussy hats) te breien. Later op de dag voeren Poolse en Belgische vrouwen dan weer samen actie van 12u tot 13u30 op het Shumanplein.

Nog in Brussel tenslotte vindt op 8 maart een -niet gemengde- Vrouwenbetoging plaats. Vertrek om 16u30, op de Kunstberg. Alle info is hier te vinden.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This