Zaterdag 28 juni: solidariteit met de sociale strijd in Brazilië!

brazil22146Veel Brazilianen nemen het niet dat de regering meer dan 11 miljard dollar besteedt aan een WK, terwijl een groot deel van de bevolking geen toegang heeft tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en kwaliteitsvervoer. Duizenden families werden uit hun huis gezet, 12 arbeiders kwamen om het leven bij de bouw van de stadions, zonder nog te spreken van de door de militaire politie in de buitenwijken van de grote steden vermoorde onschuldige mensen.

Alles wat de FIFA aangaat, is gewoon een grote kapitalistische onderneming ten behoeve van multinationals van de sportsector, de voedingsector (Jupiler, Coca-Cola) of de bouw van stadions. De wereldbeker van de FIFA stroomt over van corruptie en verspilling, in een land waar de kloof tussen de 1% superrijken en de 99% armen immens is.

Geconfronteerd met protesten en stakingen die in het hele land uitbraken, heeft de Braziliaanse regering nultolerantie verklaard en 20 000 politiemannen op de been gebracht. Reeds vóór de opening van de WK zijn de werknemers van de Metro van São Paulo in staking gegaan om een loonsverhoging te eisen. Gouverneur Alckmin weigerde te onderhandelen en stuurde stoottroepen naar de piketten, legde dwangsommen op van 160 000 € per stakingsdag en ontsloeg 42 van de meest strijdbare arbeiders. De regering probeert de WK te gebruiken voor het prestige en om het sociaal protest in de kiem te smoren, maar de protesten gaan door.

We roepen de vakbonden en de verenigingen in België op om te protesteren tegen de onrechtvaardigheden van de WK, en om de schending van het stakingsrecht en de repressie tegen de strijdende werkers in Brazilië aan te klagen.

Onze eisen:

– Stop de repressie!
– Reïntegratie van de 42 ontslagen werkers van de Metro van São Paulo!
– Genoeg geld voor de FIFA en de multinationals! Meer geld voor gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en openbaar kwaliteitsvervoer!


Waar:
Albertinaplein, Brussel

Wanneer: Zaterdag 28 juni, om 15u

Eerste ondertekenaars: JOC (Jeunes Organisés et Combatifs), LCT, SAP-LCR , LSP, CAL (Collectif Alternative Libertaire Bruxelles), USE (Union Syndicale Etudiante), CAE (Comité Action Europe), CADTM België, ACOD LRB Brussel

 

Print Friendly, PDF & Email