Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

15de Horta-infoavond: speciale editie, speciaal programma

2 oktober, 2014 @ 20:00

Op donderdag 2 oktober 2014 om 20 uur organiseren stRaten-generaal en Ademloos in samenwerking met het Europese onderzoeksprogramma SEFIRA (www.sefira-project.eu) een heel bijzondere Horta-avond over ‘luchtkwaliteit’. Zorg dat je erbij bent.

Het wordt de 15de Horta-infoavond die de twee actiegroepen samen organiseren. Sinds 2009 zijn die avonden niet meer weg te denken uit het Antwerpse aanbod aan populaire (letterlijk en figuurlijk) info- en debatmomenten over de leefkwaliteit in Antwerpen. Om dit in de verf te zetten, moest de jubileumeditie dan ook van topniveau zijn.

Vier eminente specialisten uit binnen- en buitenland komen spreken over luchtkwaliteit:

  • Jan Cortvriend (EC-DG Milieuzaken, Eenheid luchtkwaliteit en industriële emissies): Luchtkwaliteit, transporteffecten en wetgevende initiatieven
  • Martin Williams (King’s College, Londen): Europese luchtkwaliteitsstandaarden
  • Michela Maione (Universita’ degli Studi di Urbino Carlo Bo, Italië): Luchtkwaliteit en gezondheid
  • Ben Barratt (King’s College, Londen): Luchtkwaliteit, actie en participatie

De avond begint om 20 uur stipt. In het Engels gegeven presentaties (Powerpoints) worden na de lezing telkens meteen in het Nederlands samengevat door dokter Dirk Avonts. Zoals altijd is er gelegenheid tot vragen stellen aan de sprekers.

Op diezelfde dag organiseren SEFIRA, Ademloos en stRaten-generaal ’s middags stakeholdersmeetings, en workshops waaraan de internationale en nationale luchtkwaliteitsexperten deelnemen en in gesprek gaan met mensen uit Antwerpse bewonersgroepen en actiecomités.
Eerst geeft Marcus Amann (IIASA) een toelichting over De Europese uitdagingen op het gebied van luchtkwaliteitsbeleid: het wat, hoe en waarom van de huidige richtlijnen en een blik op de toekomst. Daarna volgen de workshops:

  • ‘Hoe ver komen we met de propere auto?’,
  • ‘Gezondheidsimpactmetingen bij infrastructuurwerken’ en
  • ‘Just air/Rechtvaardige lucht’.

We zijn verheugd en trots dit kwaliteitsvolle programma te kunnen aanbieden, en dit zoals steeds: gratis. Moge de zaal Horta, zoals gewoontegetrouw, weer vollopen. Meer dan ooit, eigenlijk.

Tot 2 oktober,

Manu Claeys en Wim van Hees, voor stRaten-generaal en Ademloos

PS 1:

wie de petitie ‘Stuur de Antwerpse actiegroepen naar het parlement’ nog niet ondertekende, één weblink: http://www.ademloos.be/petitie/stuur-de-antwerpse-actiegroepen-naar-het-parlement.

Wie 15.000 handtekeningen verzamelt, mag namens de ondertekenaars een uur spreken in het parlement. Wij willen het daarbij hebben over een gezonde mobiliteitsoplossing voor Antwerpen.

PS 2:

noteer alvast ook woensdag 19 november 2014 in de agenda.

STRATEN-GENERAAL BESTAAT DIT NAJAAR 15 JAAR.

Om dat te vieren organiseert de actiegroep die dag een congres over democratie, met een sterk programma. ’s Middags geven relevante sprekers (Luc Huyse, Karen Celis, Thomas Decreus, Gaston Meskens, Griet Cnudde) een aantal boeiende lezingen, waarna debat.
’s Avonds plannen we een heuse G1000 Antwerpen. En ook dit: allemaal gratis. Meer details in een volgende nieuwsbrief.

 

twitter: @ademloos @wimvanademloos

http://www.facebook.com/ademloos

Als je geen ademloos nieuws meer wil ontvangen,
klik dan hier
(tenzij je deze mail niet via ademloos hebt ontvangen, stuur dan een berichtje naar de afzender!)

Esmoreitlaan 5 Bus 61
2050, Antwerpen

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
2 oktober, 2014
Tijd:
20:00

Organisator

stRaten-generaal en Ademloos ism SEFIRA