Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Climaxi organiseert zomerse klimaatfietstocht langs de kust

25 augustus, 2015 - 30 augustus, 2015

AFF A3 CLIMAXI VELO KLIMAAT vr printvzw Climaxi, een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, wil deze zomer langs de Belgische kust gaan fietsen. De fietsers nemen er ook een stukje Frankrijk en Nederland bij. Onderweg willen ze mensen bewust maken rond de klimaatproblematiek. Eind dit jaar gaat er een klimaattop door inParijs. Dit is de laatste top waar een opvolger van het Kyoto-akkoord kan op tafel gelegd worden.

Ondanks een aantal kleine successen, zoals het nieuws dat de G7 willen werken aan een klimaatverdrag dat de opwarming beperkt tot 2° C, zijn heel wat mensen pessimistisch gezind tegenover die top in Parijs. Men gelooft na al die jaren nog nauwelijks dat er een bindend akkoord uit de bus zal komen die de situatie kan kenteren.

Terwijl beleidsmensen in industriëlen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen geen halt toeroepen en we rustig verder uitstoten en verbranden, overstromen sommige eilanden nu al en slaan duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en droogte. Wetenschappers denken er zelfs aan om voor de Belgische kust een aantal steden op te geven voor het wassende water.

De tijd dringt…maar dat weten we al een tijdje. Climaxi vindt niet dat er bijzonder veel gebeurt maar is wel van oordeel dat er oplossingen zijn. Die vind je nogal dikwijls bij gewone mensen. Zij eisen beter werk, een deftig openbaar vervoer, méér plaats voor de fiets…

Climaxi vraagt de bevolking om zijn concrete eisen te bezorgen (via de website of op papier). Wij stoppen die dan in een lege doos en sturen die naar de minister in kwestie.

Deze actie willen we deze zomer bekend maken aan de kust. We fietsen van Gravelines (Fr.) naar Breskens. Je hoeft geen geoefende fietser zijn om deel te nemen. We vertrekken op 25 augustus en ronden af op 30 augustus. We overnachten in De Panne, Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge en Breskens. Wie wil kan nog doorrijden naar Terneuzen en Gent. Onderweg voeren we actie en mobiliseren we maar het blijft een zomerse en leuke tocht met bezoekjes aan natuurparken, musea en attracties.  We passeren o.m. de kerncentrale van Gravelines, de kust van Duinkerken, het natuurreservaat van De Panne, de Garnalenvissers te paard van Oostduinkerke, het Zwin enz… We nemen een infostand mee.

GEDETAILLEERD PROGRAMMA:

dinsdag 25 augustus: Gravelines (vissersdorp) overnachting Centre Nautique, centrum vlak bij zee. Gemeenschappelijke kleine ruimtes met 4-5 bedden.

Info: klik hier

woensdag 26 augustus:

10 uur: vertrek fietstocht Centre Nautique

10u30: Kerncentrale Gravelines

12 u: Bezoek of actie vluchtelingen Duinkerke + Picknick

14 u: Bezoek natuurreservaat De Panne

17u: Aankomst De Panne zeedijk

Overnachting: www.moerlogie.be (een kleine b&b op de boerderij midden het natuurgebied De Moeren, 10 km inlands)

donderdag 27 augustus:

11 uur Sint Idesbald flyeren

12 uur Koksijde flyeren + picknick

14 uur Oostduinkerke zeedijk flyeren

15 uur: Bezoek Visiserijmuseum

17 uur: Aankomst Nieuwpoort Staketsel

18 uur: eten

Overnachting De Lombarde (Camping aan zee waarop vijf trekkershutten gereserveerd zijn):

vrijdag 28 augustus:

10 uur: vertrek Zeedijk Nieuwpoort

12 uur: flyeren Zeedijk Westende + picknick

14 uur: flyeren Zeedijk Middelkerke

15 uur: Bezetting Domein Raversijde

17 uur: Aankomst Oostende Zeedijk

18 uur: eten

Overnachting: Jeugdherberg De Ploate of Buitengoed

zaterdag 29 augustus:

10 uur: vertrek Zeedijk Oostende + bezoek aan Baelskaai en co

12 uur: flyeren Kapelstraat of naaktstrand Bredene + picknick

14 uur: flyeren De Haan

16 uur: flyeren Blankenberge

Overnachting Jeugdherberg Herdershut (comfortabele jeugdherberg 6 km binnelands):

zondag 30 augustus:

10 uur: vertrek Haven Zeebrugge

11 uur: flyeren + picknick Knokke

13 uur: Bezoek het Zwin

15 uur: flyeren Cadzand

16 uur: Bezoek visserijmuseum Breskens

17 uur: flyeren dijk Breskens

18 uur: aankomst Terneuzen

Overnachting: Het Sluisje Mini-eco-camping aan zee.

maandag 31 augustus:

Het is een beetje gek dat er van Terneuzen naar Gent allerhande zaken voorzien zijn qua ontsluiting (een tunnel + rechtgetrokken wegen en aansluiting N42 in het zuiden van Oost-Vlaanderen) om een fautostrade te trekken naar Frankrijk, maar dat je er met de trein niet weg kan.

Wie nog niet naar huis moet kan daar mss wat actie rond voeren? Terneuzen Gent met de fiets? De boot? De bus? Dat beslissen we lekker participatief onderweg. Voor de mensen die niet kunnen blijven wordt er in elk geval gezorgd voor publiek of eigen transport om huiswaarts te keren. Treinen zijn er niet vanuit Breskens. Maar wij kunnen zorgen voor vervoer van fietsen naar het dichtsbije Belgisch station: Knokke.

Info: 0496/718472

info@climaxi.be

Prijs: 30 euro per persoon per dag voor mensen die de ganse tocht doen. Indien dat voor mensen te moeilijk is, zoeken we een oplossing. De prijs mag voor niemand een belemmering zijn.

Prijs per dag: (maaltijden + 1 overnachting): 50 euro.

Verdere informatie: filip[at]climaxi.be of 0496/718472 (in juli alleen via SMS)

 

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Begin:
25 augustus, 2015
Einde:
30 augustus, 2015

Organisator

vzw Climaxi