Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Feministische vrouwenbetoging – Wij bevrijden ons zelf wel!

8 maart, 2015

10996796_782319918526790_7816215012725122619_n8 maart is de internationale vrouwendag. Wij willen geen bloemen, wij willen onze rechten. Deze symbolische dag gaat over wat ons verbindt. Onze strijd tegen de discriminaties waarmee we als vrouwen te maken krijgen, maar ook onze strijd voor creatieve alternatieven die geboren worden uit ons verlangen om een samenleving op te bouwen waarin iedereen gelijk is.

Wij geven zelf uiting aan onze bekommernissen! Wij organiseren zelf het verzet tegen elke onderdrukking! Wij bepalen zelf wat emancipatie voor ons betekent! Daarom roepen wij onze buurvrouwen, vriendinnen, zusters op om samen onder vrouwen op straat te komen zondag 8 maart om 10u30 aan de Carré de Moscou Sint Gillis (Brussel). Samennemen we de publieke ruimte in. ,Samen in eenheid in de verscheidenheid.

Wij trekken aan de alarmbel

Leven in angst? Wij zeggen NEE. Repressie en dagelijkse sociale controle? Wij zeggen NEE. Voor de kar gespannen worden van een racistische politiek? Wij zeggen NEE. In deze tijden van veiligheidsobsessie, terwijl mensen zonder papieren worden vervolgd, islamofobie welig tiert en macho geweld ons dagelijks treft. Wij zeggen NEE.

Wij zeggen NEE aan de soberheidsmaatregelen (zoals de ontmanteling van de openbare diensten, de flexibilisering van het werk, de uitsluitingen van het recht op dop, de langere werkloopbaan…). Die soberheid wentelt de crisis af op de meerderheid van de bevolking. Maar ze beperkt ook onze autonomie. Ze vergroot de loonkloof tussen vrouwen en mannen, tussen vrouwen onderling enz.., ze leidt tot privatisering van allerlei openbare diensten. Vrouwen draaien vaak als eerste op voor de gevolgen: minder inkomen en meer gratis mantelzorg voor afhankelijke en zorgbehoevende gezinsleden!

Wij kiezen voor een gelijke en solidaire samenleving

Wij bestrijden elke vorm van seksisme, integrisme, racisme, homo- en transfobie. Wij willen dat iedereen vrij haar of zijn leven naar believen kan inrichten en dat in wederzijds respect. Een kind wanneer en met wie ik wil en in goede omstandigheden. Vrije en gratis abortus en contraceptie. Gedaan met de dictatuur van opgelegde kledingregels, gedragsregels, seksuele en levensbeschouwelijke regels. Weg met fort Europa en zijn veiligheids- en oorlogsobsessie.

Wij willen een samenleving waarin vrouwen ’s nachts alleen veilig de straat op kunnen. Weg met de verkrachtingscultuur. Wij willen een samenleving waarin meisjes geen angst aangeleerd wordt en waarin jongens geleerd wordt dat verkrachten niet kan. Wij willen een nationaal actieplan tegen macho geweld.

Wij willen een rechtvaardige verdeling van de rijkdom en de werktijd, zodat iedereen een vol en waardig leven kan opbouwen. Werktijdverkorting voor een betere takenverdeling en voor minder stress! Verhoging van de lonen en uitkeringen! Openbare diensten die ten dienste staan van het leven door collectieve zorg voor de meest kwetsbaren (kinderen, zieken, ouderen, personen met een handicap…)! Fiscale en ecologische rechtvaardigheid om een einde te stellen aan de jacht op profijt door een rijke minderheid ten koste van 99% van de mensen en de ganse planeet.

Wij vertrouwen op onze kracht om samen te strijden voor een alternatief

Het syndicaal actieplan eind 2014 toonde de potentiële slagkracht van een solidaire syndicale en bredere beweging. Wij stapten mee op met de 120000 en wij zetten alvast ook onze strijd verder. De uitslag van de verkiezingen in Griekenland en de beloftevolle ontwikkelingen in de Spaanse Staat tonen aan dat politieke alternatieven een stembusslag kunnen winnen. Als feministen blijven we opkomen voor onze eisen, want de ideologische strijd voor een rechtvaardige, solidaire en gelijke samenleving is nog niet gewonnen.

Wij blijven ons autonoom organiseren om onze rechten te laten gelden en er voor te zorgen dat onze eisen volwaardig opgenomen worden in de programma’s van de alternatieve bewegingen, die we mee opbouwen. Want vanzelf zal het niet gaan. Zoveel heeft de geschiedenis ons wel geleerd. Maar ze leerde ons ook dat we samen heel wat kunnen bereiken.

Infos en om te ondertekenen: feminisme.yeah@gmail.com

  • De betoging is beschikbaar voor iedereen die woont of heeft leefde onderdrukking als een vrouw of opgevat als vrouw.Mannen die ons willen steunen zijn super welkom, als ze onze keuze respecteren voor een vrouwenbetoging. Ze kunnen op vele manieren meewerken, onder andere door onze oproep mee te verspreiden. En elk solidair manneninitiatief is uiteraard welkom.Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1381132755533800/?source=1
Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
8 maart, 2015

Locatie

carré de Moscou, St Gilles
carré de Moscou, St Gilles
Brussel, 1060
+ Google Maps