Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het Rode Scherm speelt : BURNT BY THE SUN

29 mei, 2015 @ 08:15 - 23:00

5€

Burnt by the Sun

Vrijdag 29 mei in de ‘Klappei’ om 20u15

Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen

 

Burnt by the Sun vertelt het verhaal van een hoge officier in het Rode Leger en zijn familie tijdens de ‘Grote Zuiveringsoperaties’ in de jaren dertig in de Soviet Unie onder Stalin.

Sergei Kotov (een rol van Mikhalkov zelf) brengt met zijn familie de zomer van 1936 door in zijn ‘daytsja’( buitenhuis op het platteland).

Hij is een hoge generaal die respect afdwingt en ontzag inboezemt bij zijn manschappen. Maar het verraad komt van het regime dat Sergei zelf vertegenwoordigt:

Op een dag krijgen ze een onverwachte gast, Mitja, een vroegere vriend van Sergei’s vrouw, een man die ze tien jaar lang niet hebben gezien.

Mitja blijkt een wat verontrustend element binnen de zo harmonieuze familie. Sergei heeft hem tien jaar geleden naar het buitenland gestuurd waardoor hem ‘alles ontnomen is’, inclusief zijn geliefde Maroessja, met wie Sergei nu getrouwd is.

Maar Sergei is niet verontrust door het bezoek van iemand die hij nog steeds als zijn mindere beschouwd. Hoewel stilaan duidelijk wordt dat Mitja deel uitmaakt hij van Stalins geduchte geheime dienst twijfelt de generaal niet aan zijn machtspositie.

Zelfs als Mitja hem, niet geheel zonder leedvermaak, duidelijk maakt dat hij opdracht gekregen heeft om Sergei op te pakken, blaakt hij nog van het zelfvertrouwen. Hij meent dat Mitja misbruik maakt van zijn functie om persoonlijk wraak te nemen en spreekt zijn intentie uit om Stalin persoonlijk op te bellen en de carrière van Mitja te vernietigen.

Pas door de gebeurtenissen op het einde beseft hij vol afschuw dat hij zich toch vergist heeft.

Nikita Mikhalkov is de zoon van een beroemde schrijver Sergey Mikhalkov en van Natalya Petrovna Konchalovskaya, die op haar beurt weer de dochter was van de beroemde schilder Pyotr Petrovich Konchalovsky. Ook zijn broer, Andrey Konchalovsky, is regisseur en kennen we vooral van films als ‘Maria’s Lovers’, ‘Runaway Train’ en ‘Shy People’.

Mikhalkov heeft behalve regisseren ook nog eens opgetreden in zo’n 40-tal films als acteur. Hij heeft een waslijst gewonnen aan internationale filmprijzen. Bekende films van hem hier onder andere ‘The Barber Of Siberia’ en ‘Urga’.

In het Brezjnev tijdperk heeft Mikhalkov zich altijd afzijdig gehouden van ernstige maatschappijkritiek. Hij zegt liever te filmen waar hij vóór is, wat hem lief is. Daar zou dan vanzelf wel uit blijken waar hij tegen is.

Met Burnt by the Sun heeft Mikhalkov dan toch, voor het eerst expliciet een politiek zwaar beladen onderwerp aangesneden de stalinistische terreur uit de jaren dertig.

Ingangsprijs : 5 €

Burnt-by-the-sun_Page_1

Burnt-by-the-sun_Page_2

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
29 mei, 2015
Tijd:
08:15 - 23:00
Kosten:
5€

Organisator

Het Rode Scherm & Filmhuis Klappei

Locatie

Filmhuis Klappei
Klappeistaat 2
Antwerpen, 2060
+ Google Maps