
- Dit evenement is voorbij.
Het rode Scherm speelt : LES FEMMES DU BUS 678
26 februari, 2015 @ 08:00 - 17:00
LES FEMMES DU BUS 678
Een film van Mohamed Diab
De film
Het mag dan een taboeonderwerp zijn, feit is dat het aantal gevallen van seksuele aanranding in Egypte almaar toeneemt.
Deze moedige en eerlijke film bekijkt de zaak door de ogen van drie verschillende vrouwen afkomstig uit het complexe sociale weefsel van Caïro. Fayza is een behoudsgezinde moeder op zoek naar gerechtigheid. Seba is een welstellende juweelontwerper die herstelt van een hatelijke aanval door een bende. Nelly is een aankomende stand-upcomedian die een nationaal schandaal veroorzaakt als ze een rechtszaak aanspant voor seksuele aanranding.
Gefrustreerd door de lauwe reactie van de overheid nemen de drie vrouwen de wet in eigen hand en wreken zich met geweld op de mannen die zo stom zijn om hen lastig te vallen. Een krachtig en uiterst actueel vrouwenportret uit de Arabische wereld.
Mohamed Diab
Een rechtszaal in Kaïro, 2008. Voor het eerst wordt in Egypte een proces i.v.m. seksuele agressie gevoerd.
Noha Rushdi Saleh werd herhaaldelijk betast door een chauffeur terwijl hij langzaam naast haar in zijn auto reed. Voorbijgangers die het zagen gebeuren raden haar af om een klacht in te dienen, anderen beschuldigden haar van het uitlokken van de handtastelijkheden.
Na een uur durende worsteling waarin ze haar belager naar een politiebureau sleepte, weigerde de politie aanvankelijk om een onderzoek te openen.
Ook in de rechtszaal vond de advocaat van de verdediging het nodig om de klaagster belachelijk te maken.
Mohamed Diab was aanwezig in de zaal: Op dat moment heb ik beslist om deze film te maken. “Opdat deze advocaat zou begrijpen wat de vrouwen hier ervaren”, zegt hij.
Hij sprak hiervoor met verschillende slachtoffers van seksuele agressie, vrouwen uit verschillende sociale milieus.
In Le Monde zegt hij hierover het volgende: “seksuele agressie heeft niets met de islam te zien. Het bewijs? De twee andere landen waar seksuele agressie een plaag geworden is zijn Mexico en India. Het zijn de socio-economische omstandigheden die de voedingsbodem vormen.” … “Ik ben zelf een praktiserende en seculiere moslim. Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting en gelijkheid tussen man en vrouw. Op geen enkel moment zegt de Koran dat men de vrouwen als inferieure wezens moet behandelen.”
An Van Raemdonck
doctoraatstudent in de Vergelijkende Cultuurwetenschappen aan de Ugent, en maakster van de documentaire Women and the Revolution.
Toegangprijs : 5 EUR
IEDEREEN WELKOM!
Donderdag 26.02.2015
om 20u15
Filmhuis Klappei
Klappeistraat 2
2060 Antwerpen