Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Infoavond: Doe Doel dicht

4 mei, 2017 @ 19:30 - 22:00

Doe Doel dicht!

België produceert op dit moment nog meer dan 50% van zijn elektriciteit door kernenergie. Samen met Litouwen, Slovakije en Frankrijk – dat meer dan 75% kernenergie opwekt – vormen we een eenzame kopgroep waar nog steeds de kaart van deze levensgevaarlijke technologie wordt getrokken. Ondanks de politieke beslissing over een ‘kernuitstap’ in 2025 blijven het Franse Electrabel, het Internationaal Energieagentschap, en tutti quanti er op hameren dat België best kernenergie blijft produceren. “We zijn er niet klaar voor” wordt om de haverklap geklaagd door hen die schatrijk worden door de nucleaire rente. Moeten we hier eerst een Fukushima ondergaan?

Sinds einde jaren ’70 werd alles ingezet op de ontwikkeling van kernenergie, en nadat de succesvolle ‘stop kernenergie’-beweging met een kluitje in het riet werd gestuurd dat het parlement vanaf nu dat varkentje wel zou wassen, kon de vreugde bij de producenten van kernenergie en de bouwers van de atoomcentrales niet op. België werd een nucleaire speler van belang.

Atoomenergie en atoomwapens zijn een Siamese tweeling.

Het verrast niet dat Frankrijk 75% van zijn energie uit kerncentrales puurt. Zijn ‘force de frappe’ met zijn kernkoppen is een gulzige hond die regelmatig met verrijkt uranium en plutonium wil gevoed worden. De uraniummijnen van Niger zijn de baarmoeder, en de militaire aanwezigheid van Franse troepen de beschermers.

We moeten af van deze gevaarlijke technologie, die tevens een gevaar vormt voor de democratie.

Atoomcentrales zijn gecentraliseerde waterkokers die hun beste tijd gehad hebben. Wat ze nalaten moeten we nog duizenden jaren bewaken en controleren! Tienduizend jaar voor plutonium, net zo lang als toen de homo sapiens voor de eerste maal zijn technologische neus aan het venster stak. We hebben nog duizenden jaren tewerkstelling om de gesloten kerncentrales te onderhouden, te bewaken, af te breken.

Na de succesvolle strijd van de burgerbewegingen stRaten – generaal, Ademloos en Ringland die leidde tot een Oosterweel – light, is de strijd voor de sluiting van de kerncentrales in Doel misschien wel een nieuwe uitdaging. Het doorgaand en havenverkeer weg van de stad houden en een overkapping van de Antwerpse Ring betekenen een forse verbetering voor de leefbaarheid.

Maar de leefbaarheid van de stad en haar omgeving is minstens evenveel gebaat met een snelle sluiting van de gevaarlijke kerncentrales. Daarom eist de SAP: Doe Doel dicht!

Meer weten? Kom naar onze infoavond over kernenergie en Doel.

Wanneer: donderdag 4 mei 19u30

Waar: Den Bengel (1ste verdieping), Grote Markt 5, Antwerpen

Spreker: Leo Tubbax, woordvoerder Nucléaire Stop Kernenergie

Inkom: gratis

Organisatie: SAP Antwerpen

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
4 mei, 2017
Tijd:
19:30 - 22:00

Locatie

Den Bengel
Grote Markt 5
Antwerpen, België
+ Google Maps