Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Infoavond: Hoe verder in Griekenland? Hoe verder met de solidariteit?

2 september, 2015 @ 19:30 - 22:30

Op 15 januari 2015, na jaren sociaal verzet en meer dan dertig nationale stakingen, won de radicaal linkse samenwerking Syriza, de Griekse parlementsverkiezingen. Ze gingen de verkiezingsstrijd in met de belofte het snoeiharde besparingsbeleid dat door de Trojka (EU, ECB, IMF)was opgelegd, een halt toe te roepen.

Een golf van hoop overspoelde niet enkel Griekenland, maar ook de rest van Europa: een alternatief voor de sociale afbraak is mogelijk!

Op 5 juli stemde ondanks de enorme druk, de dreigementen, de sluiting van de banken die door de Europese Centrale Bank, dat de kredietstroom had stopgezet, was opgelegd, 61% van de Griekse bevolking OXI tegen een nieuw dictaat van de Trojka.

Helaas aanvaarde de regering Tsipras nauwelijks een week later een nieuw dictaat, een echt onder controle stellen van het land door de “instellingen”, en de gedwongen uitverkoop (privatisering) van de Griekse “kroonjuwelen”.

De ontgoocheling is groot, in Griekenland zelf en elders in de wereld. Rechts wrijft zich in de handen. Extreemrechts, de neonazi’s van Gouden Dageraad, hopen te kunnen profiteren van de capitulatie van Tsipras. Nu meer dan ooit is de solidariteit met het Griekse volk in haar strijd tegen de besparingen noodzakelijk. Maar het is ook nodig de huidige situatie en haar gevaren goed te begrijpen.

De Vorming Leon Lesoil en de SAP organiseren een reeks avonden met een activist van de Griekse linkerzijde, in de hoop antwoorden te bieden op een reeks vragen die heel wat linkse mensen zich stellen:

– Wat houdt dit nieuwe memorandum precies in?

– Is het echt aanvaard door Syriza?

– Hoe gaat het nu verder met het sociale verzet in Griekenland?

– Wat gaan de linkerzijde van Syriza en de andere linkse krachten die tegen het dictaat zijn, nu doen?

– Hoe bouwen we best de solidariteitsbeweging hier uit?

Tassos Anastasiadis, vakbondsmilitant bij de Griekse journalistenbond, en lid van de antikapitalistische samenwerking Antarsya, vertelt er meer over en beantwoordt met plezier al je vragen.

Wanneer: Woensdag 2 september.

Aanvang: 19u30.

Waar: Geuzenhuis (Scheldezaal), Kantienberg 9 (vlakbij de Sint-Pietersabdij), Gent.

Deelname in de kosten: Vrije bijdrage.

Facebook Event : https://www.facebook.com/events/1646808268911089/

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
2 september, 2015
Tijd:
19:30 - 22:30

Organisator

SAP & Vorming Leon Lesoil

Locatie

Geuzenhuis
Kantienberg 9
Gent, 9000
+ Google Maps