Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Inspiratiedag “Uitdagingen en perspectieven voor de antiracistische beweging”

27 september, 2014 @ 10:00 - 13:00

Antwerpen, zaal Atlas, 27 september 2014, 10u – 13u

Drie boeiende sprekers, Dirk Geldof, Jef Verschueren en Meryem Kanmaz, schetsen een aantal actuele tendensen in onze samenleving en inspireren ons tot actie.

Eén. Superdiversiteit en antiracisme. Inleiding door Dirk Geldof,  lector en onderzoeker Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen HUBrussel en lector ‘Diversiteit, armoede & stad’ Opleiding Sociaal Werk, Karel de Grote-Hogeschool. Auteur van ‘Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert.’

Onze samenleving is steeds meer superdivers. Wat betekent dit voor de samenleving in haar geheel en hoe kunnen we hier positief mee omgaan?

Twee. Assimilatie en integratie voorbij. De functie van taal. Inleiding door prof. dr. Jef Verschueren, gewoon hoogleraar taalkunde Universiteit Antwerpen. Hij was onder meer coauteur met Jan Blommaert van de ophefmakende boeken Het Belgische migrantendebat: de pragmatiek van de abnormalisering, Antwerpen, International Pragmatics Association(1992) en “ Antiracisme” (Hadewijch, 1994, Antwerpen).

De kennis van het Nederlands is zeer belangrijk bij onderwijs en tewerkstelling maar taal kan ook als een instrument van discriminatie fungeren.

Drie.  Dekolonisatie van de geest: hoe geraken we af van ons westers superioriteitsgevoel? Inleiding door Meryem Kanmaz, doctor in de politieke en sociale wetenschappen. Zij verrichtte uitgebreid onderzoek naar de dynamiek binnen Marokkaanse en Turkse moslimgemeenschappen in België en Europa. Ze geldt als een van de weinige experten in het uitdagende onderzoek- en beleidsdomein van de toekomst van de islam in onze contreien en publiceerde hierover reeds in tal van binnen- en buitenlandse tijdschriften.

Na deze inleidingen vragen we ook uw mening over wat een antiracistische beweging hiermee kan en moet doen de komende jaren. Liefst samen met u. Bij voorbaat dank.

Inschrijven voor de Inspiratiedag is gratis maar wel graag vooraf om praktische redenen. Stuur zo snel mogelijk een mailtje met je naam en gegevens naar info@anti-racisme.be. We voorzien dan een broodje.

Alle info: http://www.jobdiscriminatie.be/nieuws/inspiratiedag-uitdagingen-en-perspectieven-voor-de-antiracistische-beweging

Je kan het evenement ook delen op facebook, zie

https://www.facebook.com/events/1479986232250632/

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
27 september, 2014
Tijd:
10:00 - 13:00

Organisator

Hand in Hand tegen racisme vzw