Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rise up! Antikapitalistische Lenteschool 2017

24 maart, 2017 @ 20:00 - 26 maart, 2017 @ 17:00

Rise up!

De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS heeft heel wat sociale bewegingen wakker geschud. De debatten van afgelopen jaren worden er alleen maar actueler op: In welke wereld willen we leven? Een onderdrukkend en gewelddadig kapitalisme, beheerd door een groep blanke miljardairs, met muren overal, of een echt democratische, vrije en gelijke samenleving gebaseerd op fundamentele democratische en sociale rechten en respect voor de Aarde?

Van Brussel tot Washington brengt de politieke instabiliteit heel wat gevaren mee. Maar er is ook hoop, op voorwaarde dat we ons organiseren en in actie schieten. De Antikapitalistische Lenteschool is een moment bij uitstek om met mensen die zich verzetten samen te zijn. Antikapitalisten, antiracisten, feministes, ecologisten en syndicalisten, kritische linkse activisten uit alle hoeken van het land komen er samen om elkaar te leren kennen, de komende acties voor te bereiden en samen te feesten.

Programma

Vrijdag 24 maart

20u Internationale solidariteitsmeeting: “Rise up!”

Met Alex Merlo (Podemos/Anticapitalistas), Christine Poupin (woordvoerster NPA, France), Karam Kafri (Palestijnse Syriër, vluchteling in Frankrijk, NPA), Catarina Principe (Links Blok, Portugal), Sébastien Brulez (SAP/LCR België, een vertegenwoordigster van HDK (Democratisch Volkscongres, Turkije/Koerdistan).

22u Vertoning van de Oscargenomineerde documentaire “White Helmets” , over de vrijwilligers van de Civiele Defensie die duizenden mensenlevens van onder het puin redden in Syrië.

Zaterdag 25 maart

9u30-12u Workshops

  1. Zelforganisatie van migranten en mensen van kleur, niet-gemengde actie en de opbouw van antiracistische allianties.

Met Marlène Izére, Nouvelle Voie Anticoloniale (niet-gemengde actiegroep van de JOC), Mireille Tsheusi Robert, BePax, auteur van “Racisme anti-Noirs. Entre méconnaissance et mépris” bij Couleurs Livres.

  1. Van Trump tot Le Pen, de strijd tegen radicaal rechts en extreem rechts

Met Christine Poupin (woordvoerster NPA, Frankrijk) en Peter Drucker (politiek wetenschapper, Universiteit van Columbia, lid van Solidarity, USA en Grenzeloos, Nederland).

  1. Hoe strijden tegen de autoritaire regime’s en de oorlog in het Midden-Oosten (Turkije, Syrië, Koerdistan)?

Met Emre Engün (Ensemble-FDG, Frankrijk/Turkije) en Karam Kafri Palestino-Syriër, NPA).

  1. Radicaal links en de Europese Unie na Syriza en de Brexit

Met Catarina Principe, co-auteur van “Europe In Revolt” (Broché 2016), lid van het Bloco de Esquerda (Portugal), schrijfster voor Jacobin en Sean O’Driscoll, actief in de linkerzijde van Labour (Groot-Britannië).

12u-13u30 Middagmaal

13u30-16u30 Debat: “Verbonden lot”

Welke strategie voor antiracisten en antikapitalisten tegen de extreem rechtse vloedgolf in Europa?

Met Omar Slaouti, militant in de volkswijken in Argenteuil, Rachida Aziz, initiatiefneemster van het cultureel actiecentrum Le Space, een activiste van de Nouvelle Voie Anticoloniale (JOC), Saddie Choua (sociologe, documentairemaakster, auteur en feministische artiste) en Mauro Gasparini (SAP-LCR).

16u30-16u45 Pauze

16u45-18u45 Vrij podium en open micro, in samenwerking met Code Rouge

18u45-20u Avondmaal

20u-21u45 Meeting: “Feministisch en antiracistisch, zolang nodig”

Met Evie Embrechts auteur van “Feminisme – Een nieuw begin”, oprichtster van Feministisch En Links (FEL) et blogster De Tweede Sekse, Christine Vanden Daelen (CADTM), Pauline Forges (syndicaliste, feministe, LCR/SAP), Roxanne (psychologe), het afrofeministisch collectief Mwanamke, Valeria Lucera (Italiaanse feministe en antifasciste), et Romina (militante van de Codinatie van mensen zonder papieren en het collectief Latinos por la regularizacion).

21u45-22u15 Spoken Words Performance door de Warrior Poets

22u15-02u Fiesta “Marx, Engels, Lenin en Beyoncé” met DJ’s Stel-R et Tarik

Zondag 26 maart

10u-12u30 Workshops

  1. Über-economie en platform-kapitalisme: Wat zetten we er tegenover?

Met Douglas Sepulchre (collectif des coursiers, JAC)

  1. Naar een queer antikapitalisme

Met Evie Embrechts, en Peter Drucker, auteur vanWarped: Gay Normality and Queer Anti-Capitalism”.

  1. De strategie van de vakbonden en de nood aan een politiek alternatief

Met Jalil Bourhidane (permanente CNE Commerce in Brussel) en Peter Veltmans (syndicalist ACOD, SAP-LCR).

  1. Klimaat en sociale rechtvaardigheid na COP22 en de presidentsverkiezingen in de VS

Met Marijke Colle (biologe, feministe en ecosocialiste) en Daniel Tanuro (auteur van “The impossible green capitalism”), beide actief in Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid.

12u30-13u30 Middagmaal

13u30-16u30 Debat:Zelforganisatie van sociale strijd en zelfbeheer, theorie en radicale praktijk”

Inleiding door Manuel Kellner (ISO, Duitsland): “Ernest Mandel en zelforganisatie: rode draad door een emancipatorische politiek”

Met tussenkomsten over zelforganisatie en zelbeheer door Luca Federici van Communia, rond de fabriek in zelfbeheer Rimaflow in Milan; Eva Deront, actief in de klimaatbeweging en de beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid Ende Gelande (Duitsland), Serge, militant van het comitévan migrante arbeiders met en zonder papieren van de CSC en de Coordination des sans-papiers de Belgique en Carine Rosteleur (ACOD) over de solidareitscampagne met de zelfbeheerde gezondheidscentra in Griekenland.

Practisch

Waar? In Jeugdherberg Génération Europe, Olifantstraat 4 , 1080 Brussel

Inschrijven kan online: http://bit.ly/2lwvnm6

En door het storten van het benodigde bedrag met vermelding van AKL2017 op het rekeningnummer van ECF, Plantinstraat 20, 1070 Brussel:
IBAN: BE40 7320 4262 3063

BIC: GKCCBEBB

Alle info en tarieven vind je op archief.sap-rood.org of tel.: 0496 20 76 37

Opgelet: gelet op het beperkt aantal plaatsen is inschrijven verplicht voor wie wil overnachten en of eten.

Organisatie: Vorming Léon Lesoil i.s.m. SAP en UEM

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Begin:
24 maart, 2017 @ 20:00
Einde:
26 maart, 2017 @ 17:00