Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Solidariteitsactie voor Gaza in Leuven

19 juli, 2014 @ 14:00 - 16:00

10559675_10153296599184368_5249039294899007909_n

Ravage Leuven 1914 – Gaza 2014

Stop de slachting!

 

BOYCOT ISRAËL

SOLIDARITEITSACTIE VOOR GAZA

Zondag van 14u00 tot 16u00

Grote Markt Leuven

 

Solidariteitsactie afgerond met een videoboodschap voor onze politici.

We herdenken dit jaar het begin van Wereldoorlog I. In 1914 stak de Duitse bezetter grote delen van Leuven in brand en werden vele burgers vermoord. De verontwaardiging bij de geallieerden over deze barbaarse daad was groot. In 2014 bombardeert Israël de bevolking van Gaza voor de zoveelste maal. Vele westerse leiders, waaronder onze minister van buitenlandse zaken Didier Reynders, steunen Israël in zijn ‘reactie’ op beschietingen met raketten vanuit de Gazastrook.

Gaza is een grote openluchtgevangenis met Israël als cipier. Er wonen iets meer dan 1,8 miljoen Palestijnen op een oppervlakte van 360 km² (dat is ca 6 x de oppervlakte van Leuven). Twee derden zijn vluchtelingen die al decennia door de VN ‘onderhouden’ worden. 64 % van de bevolking van Gaza is jonger dan 24. Circa 1/5 van het grondgebied van Gaza is door Israël ingesteld als ‘veiligheidszone’ waar Palestijnen niet mogen komen. De meeste landbouwgrond van Gaza ligt in die ‘veiligheidszone’. Volgens de Oslo-akkoorden mogen de vissers van Gaza 20 zeemijl ver varen. Israël heeft dat manu militari teruggebracht tot 3 zeemijl en zelfs daar zijn de vissers niet veilig voor beschietingen door de Israëlische marine.

Bij elke militaire operatie tegen de Palestijnen test Israël nieuwe wapens uit op de bevolking. Op wapenbeurzen staan kandidaat-kopers in rijen aan te schuiven aan de stands van de Israëlische militaire industrie. Hun wapensystemen zijn immers altijd ‘op het terrein’ getest.

Onze ‘leiders’ lijken de Israëlische propaganda voor waar te slikken: Israël is genoodzaakt zich te verdedigen; het doet er alles aan om burgerslachtoffers te vermijden; het ligt aan Hamas dat er doden vallen onder de Palestijnse burgers, …

De waarheid is dat Israël is gesticht door etnische zuivering. Het overgrote deel van de Palestijnse bevolking is in 1948 vluchteling geworden. De 22 % van Palestina die Israël na 1948 nog niet in handen had, heeft het in 1967 bezet. Die bezetting duurt voort tot op de dag van vandaag. Israël ontzegt de Palestijnse vluchtelingen het recht op terugkeer en compensatie voor geleden verliezen, in strijd met verschillende VN-resoluties. Israël discrimineert in toenemende mate de Palestijnse minderheid die binnen zijn grenzen woont (meer dan 20 % van de bevolking). En Israël heeft sinds 2006 een wurgende blokkade ingesteld tegen de Gazastrook.

Zolang Israël aan dit wangedrag geen einde maakt, verdient het enkel geboycot te worden om het op andere gedachten te brengen. Wij willen een krachtig signaal geven aan onze politici om eindelijk in actie te komen tegen deze barbarij en Israël alle mogelijke sancties op te leggen zolang het het internationaal recht en de mensenrechten niet respecteert.

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
19 juli, 2014
Tijd:
14:00 - 16:00

Organisator

SAP-web

Locatie

Onbenoemde locatie
Grote Markt
Leuven,
+ Google Maps