Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Trefdag Hand in Hand: Migratie als hefboom voor de stad?

28 februari, 2015 @ 10:00 - 13:00

Dringend nood aan een plaats en positie van de antiracistische beweging.
Trefdag Hand in Hand, 28 februari 2015 van 10u tot 13u, Gent.

De superdiverse samenleving/stad is een onontkoombare realiteit. Zonder migratie zou de stad (demografisch) dood zijn. Toch is deze ontwikkeling niet automatisch “super”. Inwoners met een migratieachtergrond hebben verschillende statuten die vaak leiden tot achterstelling en kwetsbaarheid. Er is nood aan ernstige inspanningen van de overheid om dit transitieproces voor alle betrokkenen in goede banen te leiden.

Is het huidige Vlaamse en federale (integratie- en migratie)beleid hierbij niet eerder een belemmering? Welk alternatief heeft de antiracistische beweging? Welke acties kunnen wij voeren, zowel landelijk als lokaal?

Pascal Debruyne, postdoctoraal onderzoeker aan de UGent, Vakgroep Conflict & Development, MENARG (Middle Eastern and North African research Group), helpt ons op weg. Zijn huidig onderzoek betreft nieuwe vormen van solidariteit in tijden van superdiversiteit (DIEGEM).

Op de trefdag zal hij de thematiek inleiden en concrete hefbomen formuleren voor de antiracistische beweging.

We nodigen al onze sympathisanten uit om op de trefdag hierover mee te reflecteren en te zoeken naar nieuwe actiemodellen in een superdiverse samenleving. We krijgen hierbij de deskundige hulp van Labo vzw, een sociaal laboratorium gespecialiseerd in theater van de onderdrukten, participatorische educatie en ondersteuning van strategische processen en bewegingsopbouw.

Voor wie tijd en zin heeft en eens een andere kant van Gent wil zien, voorzien we in de namiddag, los van de trefdag, vrijblijvend een uitstapje naar het Rabot (wijk Gent) waar de superdiverse samenleving in de praktijk zichtbaar wordt gemaakt. De wandeling in de wijk vertelt dit verhaal aan de hand van een bezoek aan textielatelier “Made by OYA” en aan “De Site” waar er aan stadslandbouw wordt gedaan. Pascal Debruyne is opnieuw onze deskundige gids.

Voor alle praktische info, zie http://jobdiscriminatie.be

Inschrijven

Deelname aan de trefdag is gratis maar inschrijven via info@anti-racisme.be verplicht om praktische redenen. Geef zeker aan als je blijft lunchen (gratis broodjes).

Laat apart iets weten als je interesse hebt in het vrijblijvende namiddaggedeelte.

Wie tijdig inschrijft, krijgt vooraf nog extra info toegestuurd

 

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
28 februari, 2015
Tijd:
10:00 - 13:00

Organisator

Hand in Hand

Locatie

Onbenoemde locatie
Gent, 9000 + Google Maps