Actie in solidariteit met het Griekse volk bij de Eurotop in Brussel 

Actie Brussel 25 juniOp donderdag 25 juni kwamen in Brussel een 60-tal actievoerders bij de Europese top (die intussen tijdelijk was stilgelegd) hun steun betuigen met de strijd van het Griekse volk tegen de diktaten van de Trojka (EU, IMF, ECB).

De actie, die op zeer korte termijn werd georganiseerd, kreeg net als de betoging afgelopen zondag, de steun van een ganse reeks organisaties: SAP-LCR, CNE, Ander Europa, VEGA, Initiative de solidarité avec la Grèce qui resiste, Attac BXL 1, Attac BXL 2, ATTAC Liège, Izquierda Unida – België, ROOD, Parti Communiste, ACOD Wallonië, Syriza-België, PvdA, CADTM-België, Global Social, MWB-FGTB, Rifondazione Comunista, Intal, Vrede vzw, mpOC, CNAPD, LSP, ZinTV, Vonk/Révolution, Hart Boven Hard, aCiDe.

Helaas liet de snelheid waarmee gemobiliseerd moest worden niet echt de mogelijkheid veel mensen bij elkaar te krijgen. Hieronder kan je de alvast oproep voor de actie lezen:

“Het recente verloop van de onderhandelingen toont duidelijk aan dat de kredietverleners het verzet van het Griekse volk ten aller prijs willen breken.

De laatste voorstellen van de internationale instellingen lopen parallel met die van de memoranda. Tegenover de chantage van de neoliberale instellingen:

– bevestigen wij onze solidariteit met het Griekse volk;

– klagen we de inmenging aan van de “instellingen” in de vrije keuzes van het Griekse volk;

– zeggen we neen aan het Europa van het soberheidsbeleid en aan een nieuwe reeks maatregelen voor Griekenland;

– verdedigen wij het recht van Griekenland om de illegitieme schuld te annuleren.

Griekenland is het concrete bewijs dat het soberheidsbeleid en de aantasting van de leefomstandigheden geen oplossing bieden. Zes jaar van budgettaire besparingen zonder voorgaande, van teruglopende investeringen in de openbare sector en een neergang van de lonen hebben het sociaal weefsel van het land volledig vernietigd, de werkloosheid doen exploderen en extreme armoede voortgebracht.

Tegenover de EU en de internationale instellingen die weigeren de democratische keuze van de Grieken te erkennen, betuigen wij onze volledige steun aan het Griekse volk dat neen zei tegen het soberheidsbeleid. We bevestigen ook ons verzet tegen degenen die steeds dezelfde neoliberale recepten willen opleggen: meer bezuinigingen, meer werkloosheid, meer ongelijkheid.

Griekenland heeft het recht om de collectieve arbeidsovereenkomsten en de arbeidswetgeving te herstellen die door de Trojka ontmanteld werden. Griekenland heeft het recht om dringende sociale maatregelen te treffen ter bestrijding van de armoede, en om de privatiseringen een halt toe te roepen. Griekenland heeft het recht om, net zoals alle andere Europese volkeren, een audit van de overheidsschuld te organiseren en de annulering van illegitieme schulden te eisen.”

Enkele foto’s (foto’s Francis Houart)
DSC_0207Actie Brussel 25 juni 3 DSC_0204Actie Brussel 25 juni Actie Brussel 25 juni 2

Print Friendly, PDF & Email
Share This