Betoging in Brussel: sluit de kerncentrales!

nukes1Naar aanleiding van de kernramp 3 jaar geleden in Fukushima, vond op zondag 9 maart een manifestatie van enkele honderden betogers plaats in Brussel voor de onmiddellijke sluiting van de kerncentrales  Tihange 1 en 2 en Doel 3.

“Als er in Japan kernrampen gebeuren, kan dat zeker ook bij ons”, zegt de woordvoerder van de actiegroep Nucleaire Stop Kernenergie, Leo Tubbax. “ Dat is één van de landen met de grootste cultuur op het vlak van bedrijfszekerheid en op het vlak van organisatie. Er kan dus van alles gebeuren op ieder moment, dat is de eerste boodschap.”

“De tweede boodschap is dat we nu de eerste tekenen van de kankerepidemie die we verwacht hadden zien. Kinderen ontwikkelen veel sneller kanker dan volwassenen en schildklierkanker is één van de eerste kankers die opduikt na een kernongeval.” Tot zover Leo Tubbax.

Met slogans als “onze levens zijn meer waard dan hun winsten”, willen wij als SAP/LCR,  duidelijk maken dat wij de sluiting van de kerncentrales eisen en dat men meer moet investeren in alternatieve en hernieuwbare energie. 

Wij nemen geen genoegen met de uitvlucht dat we niet zonder deze kerncentrales kunnen om energie op te wekken. Als men genoeg investeert in alternatieve en hernieuwbare energie zijn deze kerncentrales gemakkelijk te vervangen. Het is een kwestie van politieke wil, en van brede mobilisatie van onderuit om die politieke wil af te dwingen.

Een videoverslag van de manifestatie

 Een fotoreportage van Guy Van Sinoy & Rafik Khalfaoui

nukes5a nukes7a nukes9nukes4 nukes8a nukes6 nukes2 nukes4a nukes8 nukes1 nukes5 nukes3 nukes7 nukes3anukes10

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This