De repressie tegen de Afghaanse asielzoekers gaat door: arrestaties en politiebrutaliteit, iemand liep een schedelbreuk op!

afg1

Al van in het begin van de acties van de Afghaanse mensen zonder papieren worden ze geconfronteerd met grenzeloos politiegeweld. Er werden al verschillende Afghaanse actievoerders opgepakt en uitgewezen, telkens gepaard met het nodig geweld, geweld dat, moet het nog gezegd worden, helemaal niet gerechtvaardigd was.

Op dinsdag 22 oktober, rond 13u,  maakte de politie gebruik va de afwezigheid van een groot deel van de Afghaanse actievoerders in het gekraakte pand op de Troonstraat 127 om de aanwezige families uit te drijven en het gebouw leeg te halen. De afwezigheid van een flink deel van hen was te verklaren door de manifestatie voor een verblijfsstatuut voor het kabinet van Di Rupo in de Wetstraat waaraan het gros van de Afghanen deelnam. Een vreedzame betoging waarop de politie eens te meer met geweld antwoordde.

De manifestanten werden omsingeld en brutaal bejegend, we vernamen dat iemand zwaargewond raakte met een schedelbreuk. De politie heeft alle actievoerders aangehouden. Het valt te vrezen dat er opnieuw gewelddadige uitwijzingen naar Afghanistan zullen volgen. De vorige keer dat de Afghaanse mensen zonder papieren naar de politiegebouwen werden afgevoerd, kregen ze te maken met heel wat geweld en vernederingen. Zo werd het hen verboden naar het toilet te gaan, werden mensen die indommelden wakker gestamt, enz. Zulk geweld is intussen helaas klassiek geworden bij uitwijzingen.

Achter dit fysiek geweld gaat het geweld schuil van de politiek van de staat en de regering. Zoals ook de laatste gebeurtenissen in Frankrijk en elders laten zien, is het in gans Europa dat de menselijke waardigheid met de voeten wordt getreden.

Wij eisen het vrij verkeer van personen voor iedereen! Stop de repressie en het geweld van de politie! Asiel voor iedereen, stop de uitwijzingen!

Een verklaring van de JAC (Jeunes Anticapitalistes) en de SAP-LCR (Socialistische Arbeiderspartij-Ligue Communiste Révolutionnaire) – www.anticapitalisme.bearchief.sap-rood.org

Foto’s Isabelle Marchal

afg2

afg4

afg3

 

 

 

afg5

afg6

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This