Debatavond over Syrië verboden in Sint-Gillis

Syrie 1Op vrijdag 20 november verbood Charles Picqué, PS-burgemeester van Sint-Gillis net voor de aanvang een conferentie over « Oorlogen en revolutie in Syrië. De avond werd georganiseerd door de vzw Vorming Leon Lesoil en de SAP-LCR en zou in het cultureel centrum De Pianofabriek plaats vinden.

De 80 aanwezigen beslisten eerst het debat buiten op de binnenplaats voort te zetten. De politie dreigde daarop een organisator en een aanwezige van Syrische afkomst op te pakken. De politie verhinderde het voortzetten van de meeting, waarop de aanwezigen in betoging naar een nabijgelegen plaats trokken waar ze de avond verder zetten.

De PS-burgemeester van Sint-Gillis en de politie beslisten dus eenzijdig een debatavond te verbieden, zonder enig voorafgaand contact met de organisatoren. Dit verbod berustte op geen enkele dreiging of risico van het verstoren van de openbare orde, maar was louter gebaseerd op het thema van de avond. De conferentie wou de barbarij van het Syrisch regime en IS bespreken, net als de volksopstand in Syrië en de solidariteit met de democratische en antikapitalistische stromingen in het land.

Op de conferentie waren tussenkomsten voorzien van volgende personen: Joseph Daher, School of Oriental African Studies (SOAS – Londen), en assistent aan de universiteit van Lausanne, lid van het Zwitserse solidaritéS en de Stroming van Revolutionair Links in Syrië, Sophie Aujean, specialiste rond het Midden-Oosten bij Amnesty International en lid van het comité “Action Syrie”, Pascal Fenaux, journalist van Courrier International en lid van de redactieraad van La Revue Nouvelle en Rhodi Mellek, van het Rojava-Comité, vertegenwoordiger in Brussel van de PYD.

De Vorming Leon Lesoil en de SAP-LCR veroordelen met klem dit verbod en zijn van oordeel dat het hier om een ongehoorde censuur en aanval op het recht op vrije meningsuiting, vergadering en vereniging gaan.

De Belgische staat, de regering en de lokale autoriteiten willen de bevolking momenteel bang thuis houden en haar beletten te debatteren of op straat te komen. Het antwoord op de terreur van Islamitische Staat kan voor ons niet het inperken van democratische rechten en vrijheden zijn.

De SAP-LCR roept alle sociale bewegingen en de linkerzijde op om niet in de val te trappen van de “nationale eenheid”, nieuwe repressieve maatregelen of het “opschorten” van het sociale verzet. Meer dan ooit komt het er op aan vragen te stellen bij de wortels van het extreme geweld.

Voor ons is de enige uitweg het voortzetten van de strijd tegen besparingen en repressie, voor gelijkheid en tegen de imperialistische oorlogen. Meer dan ooit moeten we nu opkomen voor onze democratische, sociale en ecologische eisen.
Voor meer informatie kan u contact opnemen met:

Thomas Weyts (woordvoerder SAP)

E-mail: info@sap-rood.org

Tel: 0496 20 76 37
Syrie 3 Syrie 2

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This