Dik vijfhonderd betogers tegen politiegeweld in Brussel

manif-anti-4Op zaterdag 15 maart betoogden we voor het derde jaar op rij tegen politiegeweld. De Jeunes organisés et combatifs (JOC) liggen aan de basis van de mobilisatie met hun campagne “stop repressie”. Ze namen het inititiatief tot het bijeenbrengen van een platform van progressieve organisaties voor een nationale betoging.

De mobilisatie wil het verzet tegen politiegeweld vormgeven, een probleem waar heel wat jongeren vandaag mee geconfronteerd worden: in volkse wijken worden economische en sociale problemen zoals werkloosheid aangepakt met gemeentelijke administratieve sancties en matrakken en wanneer jongeren zich collectief gaan verzetten tegen de het systeem dat hen onderdrukt, wordt dat beantwoord met dezelfde repressieve middelen.

De cases van politiegeweld tegen jongeren zijn ontelbaar. Aan het einde van de betoging hoorden we enkele getuigenissen. Zo werd een militant van de JOC afgelopen jaar gearresteerd, een uur lang op een stoel vastgebonden en geslagen. Foltering, noemde hij dat terecht.

Een probleem dat in het bijzonder werd aangekaart door de JOC, is dat van de straffeloosheid van politiegeweld. Doordat de staat de politieagenten afschermt van gerechtelijke vervolging worden ze gestimuleerd van hun machtspositie misbruik te maken om geweld te plegen tegen burgers.

Nochtans zijn sociale oplossingen mogelijk. Na de dodelijke agressie tegen een werknemer van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB had men bijvoorbeeld het openbaar vervoer gratis kunnen maken om zo de spanningen te verminderen. Maar men koos ervoor om 500 extra politieagenten in te zetten die vandaag mensen intimideren op basis van hun uiterlijk en controles in het openbaar vervoer gebruiken om sans-papiers op te pakken en op te sluiten in gesloten centra.

De betoging met een 500-tal deelnemers verliep in een goede en strijdvaardige sfeer. De SAP-LCR en de JAC-JAK (Jonge Antikapitalisten) waren met een mooie groep aanwezig. De campagne tegen politiegeweld en repressie loopt zeker verder!

manif-anti manif-anti-7 manif-anti-2 manif-anti-3 mani-anti-6

Print Friendly, PDF & Email
Share This