Europese verkiezingen: Front de Gauche doet het niet goed in Frankrijk

frontd-gaucheIn Frankrijk behaalde het Front de Gauche (FdG) geen goed resultaat in de Europese verkiezingen..

Het FdG is een initiatief van de Franse Communistische Partij (PCF) en van de Parti de Gauche (PG) van Jean-Luc Mélenchon, zelf weer een afsplitsing van de Parti Socialiste. Het FdG kende zijn vuurdoop tijdens de vorige Europese verkiezingen, in het zog van het Franse ‘neen’ tegen de Europese grondwet.

In die verkiezingen in 2009 haalden FdG en radicaal links samen 12 procent van de stemmen. Sindsdien stortte radicaal links electoraal ineen (de NPA haalde dit weekend nog 0,3 procent). Het Fdg profiteert daar echter niet van, en stagneert. Samen met radicaal links haalt het nog 8 procent. Daar kunnen nog de 3 procent worden bijgeteld van Nouvelle Donne, een recente nieuwe afsplitsing van de Parti Socialiste die onverwacht goed scoorde. Zo opgeteld komen we links van links aan 11 procent. Gedetailleerde uitslagen vergeleken met 2009 van links in Frankrijk vind je hier.

Na de Europese verkiezingen van 2009 kende het FdG nog een sterke campagne in de presidentsverkiezingen van 2012, maar daarna ging het bergaf, met ook veel interne twisten. In de laatste verkiezingen stagneert het FdG dus qua aantal stemmen, en valt bovendien terug van 5 naar 3 Europese zetels.

Ondertussen scoort het Front National, en reageert de Parti Socialiste op de eigen nederlaag met een nieuwe draai naar rechts, door de eerste minister Manuel Valls bevestigt toen de inkt van de stembiljetten nog niet droog was.

Dit is een verontrustende ontwikkeling voor gans de linkerzijde in Europa. Frankrijk is een groot land, en is al decennia lang toonaangevend in de mobilisaties van de sociale bewegingen. De politieke linkerzijde blijkt echter niet in staat dit om te zetten in politieke energie.
De resultaten van alle deelnemende lijsten in Frankrijk vind je hier.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This