Gentse hypocrisie: GAS-boetes voor prostituees

gentprostit8 februari 2014: de Gentse politie treedt hard op, stuurt wat Fransen die in de hoerenbuurt rondhangen naar huis, en geeft ook 10 prostituees een GAS-boete omdat ze “overlast veroorzaken”(1). Ze proberen klanten te lokken, ze dragen te weinig kleren… goh, crimineel zeg. Gemeen van die prostituees dat ze voor zoveel overlast zorgen. Komt er nu een initiatief van gratis wollen sweaters voor prostituees? Want op dat niveau lijkt zich het prostitutiebeleid van Gent te situeren.

“Gent heeft de naam mooie hoertjes te hebben, qua prijs-kwaliteit is het een van de beste hoerenbuurten van het land.” – Daniël Termont (2)

De burgemeester was anderhalf jaar terug ingegaan op de eisen van de gegoede buurtbewoners rond de prostitutiebuurt aan het Zuid, die klaagden over o.a. de geluidsoverlast. Dat was juni 2012:

“Maar dan volgt de maar, uitgedrukt in een ontmoeting van afgelopen maandagavond tussen de burgemeester en politiechef Filip Rasschaert en een dertigtal bezorgde buurtbewoners. Verenigd in de dekenij. Hun klacht luidt dat de buurt voor overlast zorgt. De oplijsting van politiewoordvoerder Manuel Gonzalez is indrukwekkend: overlast door rondhangende personen, carrousel-rijden, window-watching, files, geluidsoverlast, drugs op straat, onveiligheidsgevoel en geurhinder.”

Het is zeker indrukwekkend dat de politiewoordvoerder dit lijstje kan aframmelen zonder zelf in lachen uit te barsten. Eens lachen kan nochtans goed doen. Window-watching… niet slecht.

“Een man die op straat plast of een hoertje dat tegen de ruit tikt, die krijgen zo’n GAS-boete.”

Prostitutie, het moge duidelijk zijn, wordt in België gedoogd. Wat in de praktijk neerkomt op één van de slechtst denkbare regelingen die je maar kan bedenken. Een burgemeester die voor een hoerenbuurt is maar wel GAS-boetes goedkeurt voor het tikken op ramen of weinig kleren dragen, heeft geen flauw idee wat hij aan het doen is.

Wij stellen voor dat de Gentse burgemeester zijn dikke pree aan de prostituees geeft. Dan doet hij eens iets nuttigs. Hij mag een minimumuitkering houden hoor, we zijn geen onmensen.

Er gaan ook regelmatig stemmen op om de prostitutiebuurt te verhuizen naar buiten het centrum van de stad. Wel, daar zijn we dus tegen. Als het dan toch nog bestaat in België, laat het dan bestaan in het midden van de stad, zodat we niet met z’n allen kunnen doen alsof er geen problemen zijn en het niet bestaat. Weg met die burgerlijke hypocrisie.

Idem voor de eisen van de buurtbewoners: omdat de dekenij goed moet kunnen slapen, moeten de prostituees en de klant-uitbuiters stilletjes zijn. Je moet voor iemand een beleid voeren natuurlijk, dus waarom niet voor de gegoede burgerij. Die prostitutie zeker wil houden – de meeste klanten zijn getrouwd en verdienen goed – maar het mag geen overlast veroorzaken. GAS-boetes zijn dan een ideaal instrument, dat eerder al zijn dienst bewees voor het indijken van de vloedgolf van spelende kinderen in België.

Er gaan ook stemmen op voor alle prostitutie te organiseren in een zogenaamd eros-centrum – dat is eigenlijk gewoon een groot bordeel waar de staat een stevig procentje van opstrijkt. In Antwerpen is er zo eentje, daar heb je een stadsbestuur dat samen met een rijke “zakenman” geld verdient op de kap van één van de meest precaire en arme groepen in onze samenleving (3)

De meisjes moeten hun vingerafdruk achterlaten op een digitale scanner. Eens in hun suite, moeten ze regelmatig hun afdrukken daar op een scanner achterlaten. Pas zo floept het licht aan en draait de verwarming op een temperatuur geschikt voor naakt …”. Een seksfabriek. “De sekswerksters” vinden dat niet leuk, maar worden gedwongen aan de lopende band te presteren (4).

Erg efficiënt. Niet erg menselijk. Het kan altijd slechter, zo zie je maar, en met deze positieve noot gaan we het er maar bij laten. We schrijven in een volgend artikel over mogelijke vormen van wel effectief beleid.


Noten:

 1) Grote controleactie in prostitutiebuurt in Gent, De Standaard, 08/02/2014, http://www.standaard.be/cnt/dmf20140208_00970408

2) Termont wil hoerenbuurt weg uit binnenstad, De Morgen, 13/06/2012, http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1453219/2012/06/13/Termont-wil-hoerenbuurt-weg-uit-binnenstad.dhtml

3) Prostitutie, c’est le métier, la rue, le trottoir, Koen Calliauw, DeWereldMorgen, 01/03/2011. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/03/01/prostitutie-cest-le-m-tier-la-rue-le-trottoir

4) Prostitutie, c’est le métier, la rue, le trottoir, Koen Calliauw, DeWereldMorgen, 01/03/2011. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/03/01/prostitutie-cest-le-m-tier-la-rue-le-trottoir

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This