Greenpeace werkt zich in de nesten: “It’s the economy, stupid!”

Raf-SAP-greenpeaceGrote consternatie afgelopen weekend: groot financieel verlies bij Greenpeace door financieel gerotzooi.

De begroting van Greenpeace zal dit jaar stevig in het rood duiken nadat bekend werd dat iemand van de financiële afdeling vanop hun internationaal hoofdkwartier in Nederland deftig aan het speculeren ging met de inkomsten van de organisatie. Resultaat van deze financiële vrijheid: een deuk in hun imago, een reusachtige financiële put, en een operatie crisisbeheer. Wat is er aan de hand met de NGO’s?

Een “verontschuldigende” mail  en persbericht van Michel Genet, directeur van Greenpeace België, belandde in de mailbox van de leden, waarin deze zich in alle bochten keerde om de zaak te catalogeren als een “inschattingsfout bij aankoop van buitenlandse valuta”. Lees: “als de persoon het wel goed had ingeschat hadden we een flinke duit kunnen incasseren”. Dus ze hebben dit nog al gedaan. Nu is door het handelen van een persoon op het Internationaal hoofdkwartier van Greenpeace in Nederland zo’n 3,8 miljoen  euro in rook opgegaan…

Directeur Genet gaat helemaal uit de bocht wanneer hij in hetzelfde bericht stelt “het gaat hier inderdaad om een menselijke fout en niet om het gevolg van welke financiële speculatie dan ook, zoals wordt gesuggereerd in de media. “ Hoezo geen enkele financiële speculatie? En de media heeft het weer gedaan…

In de nasleep van de grote financiële crisis van 2008, toen de Lehman-Brothers investeringsbank door een “individuele inschattingsfout” van een van hun medewerkers aan de basis lag van het ineenstorten van het banksysteem, gaf SOMO en Ander Europa  een zeer interessante brochure uit, Europa en de financiële markten . Hieruit enkele uittreksels i.v.m. de valutahandel:

“…Eén van de financiële producten waarin op financiële markten wordt gehandeld, zijn verschillende soorten geld: de euro; de dollar; het Britse pond; de Japanse yen enzovoort. Die valuta vertegenwoordigen een waarde die onderling steeds wisselt.

 

Het op langere termijn stijgen of dalen van een valuta ten opzichte van de anderen wordt bepaald door de resultaten van de economie van de thuismarkt van die muntsoort, en de internationale handel in die muntsoort…

… maar toch wordt er letterlijk iedere minuut van de dag in al die valuta gehandeld. Iedere minuut van de dag moeten kopers en verkopers op de valutamarkt een prijs overeenkomen, moeten ze bedenken hoeveel euro ze voor een dollar of hoeveel pond ze voor een yen neer willen leggen. Of ze gaan speculeren op de waarde van munten over een bepaalde tijd, via financiële contracten. Daarbij hebben ze in hun achterhoofd misschien een idee over hoe de economie van een land of een economische zone zich zal ontwikkelen, maar ze maken vooral een inschatting van wat de markt op korte termijn zal gaan doen. Ze proberen dus vooral te bedenken wat andere mensen zullen gaan denken over de koers van de verschillende valuta.”

De directie van Greenpeace wil dus de mensen een rad voor de ogen draaien. De betrokken persoon is ontslagen en een interne audit zal moeten uitwijzen wat er “fout” is gelopen.

Het zijn diezelfde “fouten” die het (voormalige) ACW bijna ten gronde richtten toen haar financiële tak zich volop in de kapitalistische financiële jungle stortte om zo snel gewin te halen. De rest is geschiedenis.

De maatschappij, de mensheid, de dieren en bij uitbreiding de hele planeet heeft er alle belang bij  dat komaf wordt gemaakt met het kapitalisme en zijn mammon –het verrekte geld. Het is veelbetekenend dat een milieuorganisatie als Greenpeace zich inlaat met vulgair speculeren. Speculatie gebeurt evenzeer met grondstoffen zoals palmolie e.d. waarvan we de verschrikkelijke gevolgen op het ecosysteem en de mensenrechten kunnen aanschouwen.

De grote NGO’s gedragen zich meer en meer als multinationals. Flauwe verontschuldigingen zullen hier niet volstaan. Hopelijk ontploft er nu geen tweede Rainbow Warrior in hun gezicht.

Tot slot nog even te rade gaan bij “Valutahandel.nl –Uw valutaspecialist”. Dat had die Greenpeace-jongen ook best gedaan: “Voordat u gaat handelen in valuta is het verstandig om eerst op internet wat meer informatie  te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld op valuta.nl. Veel sites bieden ook de mogelijkheid om eerst voor een paar maanden een demoaccount te openen. Dit zijn over het algemeen gratis accounts waarmee u eerst wat ervaring op kan doen, zonder meteen echt geld te verhandelen.”

Dit zou een grap kunnen geweest zijn, ware het niet zo tragisch wat er bij Greenpeace is gebeurd.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email