Ik haat! Over oorlog in Oekraïne

warukSchrijven vanuit een kritische positie is niet iets dat erg wordt geapprecieerd in woelige tijden. Voor enkele hysterische idioten heb ik kant gekozen voor de fascisten, voor anderen heb ik het Vaderland verraden. De tijd is nu kostbaar en efficiënt te benutten. Daarom antwoord ik aan iedereen in eenzelfde post. Ik haat de Euro-idioten die dit alles startten door hun illusies en cultureel chauvinisme.

Ik haat de smeerlap die vasthield aan de macht ondanks de tientallen doden en die nu wil terugkeren door buitenlandse tanks.

Ik haat de voormalige oppositie die vandaag de overheid is geworden en niets beter vond dan het “redden van de Oekraïense taal” [door het Russisch te beperken], fascisten in de regering te plaatsen en onpopulaire sociale maatregelen te beloven.

Ik haat de Krim-autoriteiten die zo bang waren voor hun postjes dat ze graag wilden dienen als de rode loper voor een bezettende administratie.

Ik haat de tiran in het Kremlin die een oorlogsoverwinning nodig heeft om de roebel te versterken evenals zijn eigen bijna ongelimiteerde macht.

Ik haat alle “diep bezorgde” EU- en VS-bureaucraten die enkel sancties opleggen wanneer de regering al bijna omver geworpen is en steun geven onder voorwaarden die lijken op roof bij daglicht.

Ik haat Oekraïense en Russische fascisten die niet kunnen wennen aan de realiteit van een multicultureel en meertalig land en bereid zijn om het te verwoesten.

Ik haat de “liberalen” die zich niet hebben willen distantiëren van de fascisten die aanwezig waren op het Maidan-plein om de democratische beweging voor alle Oekraïners een kans te geven in plaats van het land in de richting van een burgeroorlog te duwen.

Ik haat mezelf en andere linksen omdat we onze tijd spendeerden aan onderlinge ruzies in plaats van een sterke politieke organisatie uit te bouwen. Verdeeld konden we geen invloed uitoefenen op de Maidan en anti-Maidan. Een deel van de schuld ligt bij ons.

Maar ik ben voor wereldvrede. Ik stuur deze bloemen vanuit Wallonië. Sneeuwdruppels tegen de achtergrond van de groene blaadjes van vorig jaar. Ik hoop dat het niet de laatste keer is dat we ze zien. Morgen ga ik terug naar mijn land in oorlog en ik bid dat dit alles eindigt met een Tweede Krim-oorlog en niet met een Derde Wereldoorlog. Zulke oorlog zal niet uitmonden in een wereldrevolutie (de kansen daartoe zijn veel kleiner dan minder dan 100 jaar geleden) maar in een nucleaire holocaust.

Russische kameraden, ga naar de centrale pleinen van jullie steden om de interventie in Oekraïne tegen te houden.

Oekraïense kameraden, laten we nadenken over wat we kunnen doen. Het is duidelijk dat aansluiten bij de [fascistische partij] “Rechtse Sector” [die heeft opgeroepen tot mobilisatie] geen optie is.

Vertaling door Michel Etxebarria. Let wel: dit is geen vertaling van de originele versie, maar van de Engelse vertaling (http://www.criticatac.ro/lefteast/i-hate-on-war-in-ukraine/)

Print Friendly, PDF & Email